"Rebalans proračuna pokazuje da ova Vlada nema viziju gospodarskog rasta"

Foto: Hina

"REBALANS proračuna za ovu i prijedlog proračuna za iduću godinu jasno pokazuju da ova Vlada nema viziju gospodarskog rasta, te da se predložene mjere ponovno odnose samo na daljnje porezno opterećenje građana", poručila je u Saboru HDZ-ova Martina Dalić. Uz neodrživ proračun, kaže, Vlada još jednom nudi preoptimistične procjene gospodarskog rasta.

"Sve nezavisne institucije, na žalost, predviđaju pad gospodarstva u ovoj godini, a Vlada ponovo u idućoj godini optimistično predviđa rast od 1,3%. Željeli bismo da se to ostvari, ali Vlada nam ne nudi argumente na temelju čega takva očekivanja ima", rekla je Dalić.

Te nerealne procjene otvaraju mjesta sumnji da li je rastući manjak u 2014. realan ili će on još rasti.

"Osim same visine deficita, držimo da još više zabrinjava činjenica da Vlada ne nudi nikakvu viziju kako i na koji način namjerava zaustaviti i preokrenuti ove trendove, kako i na koji način namjerava stabilizirati rashode i pokrenuti gospodarski rast."

HDZ-ovci upozoravaju kako, umjesto konkretnog plana, Vlada nastavlja istim smjerom, daljnjim poreznim opterećenjem građana i bez riječi o reformama, pogotovo državne administracija. Štoviše povećaju masu plaća.

"Jedino što iz toga možemo zaključiti da Vlada ponovo planira povećati i povećavati broj zaposlenih. Istovremeno, neprihvatljivo je i potpuno nepravedno da se, u proračunu koji nudi porast mase plaća, predviđa i planira smanjivanje mirovina koje bi ipak, uključujući i mirovine po posebnim propisima kojima se određuju mirovine hrvatskim braniteljima bi ipak trebale biti posljednje na listi rashoda za koje se planiraju rezovi."

Dalić nije jasno i kako to da Vlada predviđa rast deficita u trenutku kad Hrvatska sigurno ulazi u postupak prekomjernog deficita. Hrvatska bi sama trebala krojiti proračun, a ne da to rade europski birokrati.

"Ovaj proračun izgleda kao da je Vlada u cijelosti digla ruke, kao da je kazala 'mi bolje ne možemo i ne znamo'."

Na pitanje hoće li HDZ, kako su ranije najavljivali, zatražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi u Saboru, Dalić je odgovorila:

"Pitanje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja i moguće interpolacije o radu Vlade mi ćemo podnijeti u trenutku kada ocijenimo da je to politički najoportunije i kada ocijenimo da u tom kontekstu možemo argumentirati i pokazati i dokazati značajan broj argumenata koji dokazuju neprimjerenost i nekvalitetu rada Vlade."

Stanka zbog radne obveze bolničkim liječnicima

Zasjedanje Hrvatskog sabora jutros je počelo stankom koju je, zbog uvođenja radne obveze bolničkim liječnicima, zatražio HDZ.

"Olako donesenom protuzakonitom odlukom vlada je donijela radnu obvezu za sve bolničke liječnike", kazao je HDZ-ov zastupnik Željko Reiner zatraživši da u Sabor dođe premijer Zoran Milanović i objasni na čemu temelji takvu odluku.


"Radnu obavezu poznaje jedino Zakon o obrani u vrijeme ratnog stanja ili neposredne ugroženosti. Pomislio sam da je Vlada možda proglasila ratno stanje pa sam, kao pričuvni časnik HV-a, mislio danas na posao doći u vojnoj odori", rekao je Reiner

Po Reinerovoj ocjeni, takva odluka nije utemeljena niti na jednom zakonu i vlada njome krši Ustav.

Zahtjevu HDZ-a pridružili su se i Hrvatski laburisti, nakon čega je predsjedavajuća Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec odredila 10-minutnu stanku.

Opačić: Rebalansom i proračunom za 2014. nisu dovedene u pitanje socijalne naknade

Niti jedna socijalna naknada neće biti dovedena u pitanje, izjavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić komentirajući rebalans državnog proračuna za ovu godinu i nacrt proračuna za 2014.

Proračun je realnost, reformama smo uštedjeli dio novca i to nam omogućava da s projektima idemo dalje. Niti jedna socijalna naknada nije dovedena u pitanje, rekla je Opačić novinarima prije početka predstavljanja priručnika o izvansudskoj nagodbi u kaznenom postupku prema mladima.

Vlada je jučer Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna za 2013. kojim se prihodi smanjuju za 2,9 milijardi kuna, na 110,2 milijardi kuna, a rashodi rastu za 3,2 milijardi kuna, na 126,8 milijardi kuna.


Također je utvrdila i državni proračun za 2014. u kojem se prihodi planiraju na razini 113,1 milijardu kuna, a rashodi u iznosu od 130,5 milijardi kuna.

Sabor bez glasovanja o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju

IAKO se očekivalo da će Sabor danas glasovati o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, to se nije dogodilo. Službenog objašnjenja nije bilo, no navodno je na adresu Ministarstva financija stigao prijedlog banaka koji se odnosi na umanjenje kamatne stope na stambene kredite u švicarskim francima. Da se još traži kompromisno rješenje, rekao je SDP-ov Ivo Jelušić.

"Gdje bi i oni uvažili ono što mi hoćemo, a to je da se maksimalno zaštite građani jer su do sada bili apsolutno nezaštićeni i u neravnopravnom odnosu prema bankama", pojasnio je Jelušić.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker smatra da je nužno postići kompromis, a za trenutnu pat poziciju krivi ministra financija Slavka Linića.

"Na žalost, ono što smo upozoravali prilikom rasprave, pokazalo se da se populističko obećanje ili račun bez krčmara vrlo teško napravi. Ministar je vjerojatno odustao od te cijele priče i sad je očigledno prebacio lopticu u dvorište HNB-a i sad vjerojatno čeka rezultat tog razgovora", rekao je Šuker.

Pročitajte više