Regionalna organizacija zaštite potrošača: Nikome nismo rekli da prestane plaćati grijanje

Foto: Arhiva

REGIONALNA organizacija zaštite potrošača (ROZP) reagirala je na prozivke da je poticala potrošače karlovačke Gradske toplane na neplaćanje računa.

"Da pravna država ipak počinje funkcionirati u Hrvatskoj dokaz su i prve presude na žalbe potrošača koje je Državni inspektorat, PJ Zagreb, Ispostava – Odsjek inspekcijskog nadzora u Karlovcu promptno po prijavi Gradske toplane d.o.o. Karlovac pozvao na obavijesne razgovore (ne nadoknadivši im troškove dolaska u njihove prostorije) te izdao Obvezni prekršajni nalog  tj. kaznu od tisuću zbog 'samovoljnog izdvajanja iz sustava centralnog grijanja'.
 
U obrazloženju presude jasno su iskazane sve nezakonite radnje svih subjekata u ovoj agresivnoj i nepoštenoj poslovnoj praksi, koje su nanijele nemjerljivu štetu dijelu karlovačkih potrošača. Na znamo imaju li potrošači koji su platiti kaznu po Obveznom prekršajnom nalogu pravo na zahtjev za povrat sredstava, pretpostavljamo da zbog procedure (nisu na vrijeme uložili žalbu) ne mogu dobiti povrat sredstava.
 
Neki potrošači su zlorabili informacije organizacije ROZP te su jednostavno prestali plaćati račune koje su primili od Gradske toplane, što mi NIKADA nismo savjetovali. Jasno smo rekli da se na svaki račun MORA izjaviti žalba i dalje postupati kako nalažu pravni akti tj. rješenja po žalbi, sve do konačnosti (sve se to može vidjeti na našoj internetskoj stranici).
 
Jedan potrošač (poduzete su potrebne mjere) je 'čuo da je Tomašić rekao da ne treba plaćati račune i on nije plaćao račune, a sada ga je sud obvezao da mora platiti sav dug (tj. pokrenuta je ovrha) te će zbog toga tužiti udrugu'.  Tim riječima je jedan potrošač prije nekoliko dana došao na vrata privatnog stana aktivista udruge i vrlo agresivno verbalno vrijeđao aktiviste. Udaljio se tek pod prijetnjom policijom. Nažalost, zbog takvih potrošača, koji nam toliko 'vjeruju' da čak ne posjete naše web stranice niti navrate u Ured za savjetodavnu pomoć (da ne govorimo o članarini), već 'čuju što im Tomašić' kaže, troše sredstva udruge na mjere koje inače nisu u našem planu rada. S rezignacijom odbacujemo takve insinuacije i imamo pravo sumnjati da je to još jedan pokušaj diskreditacije predsjednika ROZP-a", piše u priopćenju.
 

Pročitajte više