Rehak: Civili koji su prošli strahote logora još nisu ostvarili svoja prava

Screenshot: TV Jadran

PROBLEMI s kojima se susreću bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora ostaju isti iz godine u godinu, a s razine države ne čini se dovoljno da bi oni bili razriješeni ili svedeni na najmanju moguću mjeru, rečeno je danas na izvještanoj godišnjoj skupštini Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) u Vukovaru.

Problema je dosta, a najveći je što civili koji su prošli strahote logora još uvijek nisu ostvarili prava poput nas branitelja, a stradali su jednako kao i mi", kazao je predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak rekavši kako je kroz srpske logore prošlo oko 30.000 zatočenika i da je država priznala status logoraša za samo njih oko osam tisuća.

"Teško se s time mirimo", poručio je dodavši kako su logoraši razočarani i sporošću domaćeg pravosuđa kada je u pitanju kažnjavanje zločina počinjenih nad zatočenicima u srbijanskim logorima.

Prema Rehakovim riječima, HDLSKL je podnio do sada državnom odvjetništvu nekoliko kaznenih prijava s imenima ukupno više od 4.200 osumnjičenika za ratne zločine nad logorašima, ali se "malo ili gotovo ništa" po tim prijavama do sada nije učinilo. Stoga je predloženo da se udruga "pojača" s nekoliko iskusnih pravnika.

Na skupštini je ukazano i na potrebu jačeg angažmana u pružanju potpore članovima pri rješavanju zdravstvenih i socijalnih problema.

Pročitajte više