Rekonstrukcija ubojstva u Podstrani: Kovi barut na rukama, je li pucao ili se branio od Barabe?!

Foto: Facebook

ŽUPANIJSKI sud u Splitu prihvatio je prijedlog Željka Gulišije, branitelja bivšeg Kerumovog redara Ante Bilića zvanog Baraba, optuženog za ubojstvo Marijana Bilića Kovačevića Kove te će se na mjestu ubojstva u Podstrani napraviti rekonstrukcija kako bi se napravilo novo medicinsko - balističko vještačenje. 

Potrebno je kako bi vještaci razjasnili dvojbe iskrsle nakon što je odvjetnik Gulišija naručio vještačenje kod balističara Dubravka Gvozdanovića, koji je danas saslušan u Splitu. Vještačenje je naručeno u sklopu izvođenja dokaza obrane u skladu s novim Zakonom o kaznenom postupku.

Ozljeda šake i barut

Ključan su problem čestice baruta nađene na rukama ubijenog Bilić Kovačevića. Odakle sada barut? Tu je i ozljeda na lijevoj šaci između prsta i kažiprsta.

Ozljeda je karakteristična za zatvarač pištolja, sugerira obrana, no danas ispitani vještak sudske medicine Antonio Alujević otklonio je mogućnost kazavši kako bi ozljeda mogla biti od nečeg sasvim drugog, primjerice, pada.

Kako se vještaci nisu mogli odrediti oko spornih pitanja, sutkinja Katija Blaće prihvatila je prijedlog odvjetnika Gulišije. Vještačenje je povjerila Alujeviću i balističaru Zebiću iz MUP-ovog centra Ivan Vučetić, no odbila je u stručni tim uvrstiti Gvozdanovića s obzirom da je radio vještačenje koje je naručila obrana. 

Dvije čahure ispod Kovina tijela

Na pitanja je ostao uskraćen i Eduard Sušac, odvjetnik obitelji ubijenog. Njega je zanimalo kojom brzinom pištolj Crvena zastava kalibra 6,35 milimetara ispaljuje čahure. Gvozdanović mu nije znao odgovoriti.

Sušac je htio razjasniti situaciju oko dvije čahure nađene ispod Kovinog tijela. Obrana sugerira da je prizorište bilo kontaminirano, odnosno, da je bilo tehnički nemoguće da čahure završe ispod Kovinog tijela.

Baraba ubio iz nužne obrane?

Kod Kove, inače, nije nađeno nikakvo oružje, a barut je, po svemu sudeći, završio na rukama kada se pokušao "obraniti" od posljednjeg hica u glavu kojim ga je Baraba dokrajčio. 

Prije toga ga je pogodio s dva metka u noge i jednim u tijelo. Svi pogoci su s lijeve strane. Prema dosad raspoloživim podacima, prilikom ispaljivanja posljednjeg hica, oružje je od Kove bilo udaljeno 30 do 40 centimetara, što bi nekako i objasnilo barut na rukama.

Odvjetnik Gulišija u uvodnoj je riječi (još jedna novina iz ZKP-a) na početku suđenja najavio kako obrana želi dokazati da je prvi metak Baraba opalio u nužnoj obrani, a da je ostala tri metka ispalio u prekoračenju nužne obrane na mah...

Ubojstvo u Podstrani šokiralo je prijatelje i poznanike Marijana Bilića Kovačevića. Barabi je bio prijatelj i sponzor, do danas nije otkriveno što je bio povod za brutalno ubojstvo. Bilić i dalje šuti. Obranu će, pretpostavlja se,  iznijeti na kraju suđenja.

Pročitajte više