Ribari se udružuju u sindikat i traže odgodu ulaska u Europsku uniju!



VIŠE od 10.000 hrvatskih ribara odlučilo se udružiti u sindikalnu organizaciju. Osnivanje ribarskog sindikata najavljeno je danas u Zadru. Ribarski sindikat djelovat će u okviru Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Ribari, naime, smatraju da vlast već godinama zanemaruje ribarstvo. Stoga su se odlučili ujediniti kako bi prema vladajućim strukturama nastupali zajedno, ujedinjeni. Jedan od ključnih ciljeva za koji se ribari zalažu je proglašenje ZERP-a, odnosno gospodarskog pojasa.

"Gubimo riblji fond zbog Talijana koji love u našem području", kazao je Vedran Uranija, pravni savjetnik SSSH Županijskog ureda Zadar. Uranija također napominje da je ribarima egzistencija otežana visokom cijenom plavog dizela, nesređenim mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem, crnim tržištem, administrativnim preprekama...

Dragan Govorčin, predstavnik ribara Zadarske županije, također je naglasio nužnost uvođenja gospodarskog pojasa. Štoviše, predložio je da Hrvatska ostane izvan Europske unije sve dok se naši susjedi ne počnu ponašati europski!

"Najveći problem je što nismo proglasili gospodarski pojas. Ne želim ni koristiti termin ZERP, to je izmišljotina Sanaderove vlade. Obvezni smo proglasiti gospodarski pojas zbog naše djece, ali i zbog međunarodne zajednice. Ribarstvo je način života, ono održava populaciju na otocima. Ako nestane ribarstva, nestat će i ljudi", kazao je Govorčin.

Pročitajte više