Ribić: Vlada nam samo u divljaštvu može otkazati kolektivni ugovor, ali to je pravno utuživo

SINDIKATI u zdravstvu, obrazovanju i znanosti, prije nego nastave mirenje s Vladom idu na referendum. Oko 70 tisuća članova 12. i 13. rujna odgovorit će na referendumsko pitanje: Prihvaćate li vladin prijedlog ušteda.

Prvo referendum pa onda mirenje. Pristaju li na vladin prijedlog kojim, kroz kresanje djela materijalnih prava sindikatima javnih i državnih službi, žele uštedjeti dvije milijarde kuna u dvije godine, četiri sindikata javnih službi odlučit će na referendumu."Kod Vlade je napokon prevladao razum", komentirao je Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola.

"To je jedan veliki iskorak i veliki napredak. Mislim da takav potez, bez obzira na ishod referenduma, znači početak realnog i pravog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj", rekao je Mihalinec.

U divljaštvu se sve može

Ako natpolovična većina članstva 12. i 13. rujna odluči da pristaje na oduzimanje dvije božićnice, jednog regresa, smanjenje dnevnice i novu regulaciju isplate prijevoza sindikati će bez pogovora potpisati dodatak Kolektivnom ugovoru. Osim toga, traže i legalizaciju isplate koeficijenta na složenost poslova 3, 5, 7 i 9 jer to je ukidanje odmazda kojom su sindikate željeli prisiliti na potpisivanje, ponavljaju Mihalinec i Vilim Ribić.

"Smanjivanjem 3, 5, 7 i 9 nema nikakve uštede u proračunu osim ucjene, pritiska i odmazde", rekao je Mihalinec, a Ribić dodao:

"Ne mogu nam smanjiti koeficijent, ne mogu otkazati kolektivni ugovor. Odnosno, u divljaštvu sve mogu, ali sve to je pravno utuživo", istaknuo je Ribić.

Smanjenje plaće već u srpnju nije se smjelo dogoditi

Smanjenje plaće pojedinim profesorima već u srpnju nije se smjelo dogoditi, kažu sindikati te hitno traže isplatu razlike. Na izjave ministra Jovanovića da su za nastalu štetu kriva računovodstva u školama reagirala je i Udruge tajnika i računovođa. Ističu kako plaće obračunavaju na temelju podataka koje pošalje Ministarstvo, a plaće su bile manje jer je pristiglo manje novca. Osim toga, učiteljske su plaće, podsjećaju sindikati, u srpnju trebale porasti za 2,3 posto prosvjetnog dodatka čiju je isplatu Vlada pokušala prolongirati novom ponudom kolektivnog ugovora.

"Ukoliko tog povrata neće biti nakon pritužbi, onda će to biti ogroman udar na proračun Republike Hrvatske jer će za svaku lipu odvjetnici zaraditi po oredničkim tarifama. Ukoliko toga neće biti, onda ćemo znati uperiti prst prema pravom krivcu za takvu štetu u proračunu", izjavio je Mihalinec.

Već smo se odrekli sedam milijardi kuna

Hoće li spasiti kolektivni ugovor odluka je na članstvu, a Ribić ponavlja kako ih nitko neće prisiliti da se odreknu svojih prava niti ih uvjeriti da će ta odricanja spasiti hrvatsko gospodarstvo.

"Sedam milijardi kuna smo se već odrekli. Je li povećava broj radnih mjesta ili se smanjuje? Tko nama može tvrditi da ćemo mi ovim odricanjem pomoći da se otvaraju radna mjesta", pita se Ribić.

Nakon referenduma nastavlja se mirenje, a koje je zakazano za 15.rujna.

Pročitajte više