Ribićevi "horror primjeri" iz bolnica izazvali svađu na sjednici GSV-a o reformi zdravstva

Screenshot: HRT

NA VIŠESATNOJ 195. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća ministar zdravlja Siniša Varga predstavio je prijedloge reforme zdravstva o čijim ciljevima i rezultatima dvoje javnost i sindikati.

"Ono što smo vidjeli na slajdovima jest ono kako ministar interpretira te zakone, ali mi same zakone nismo vidjeli," rekao je predstavnik sindikata Vilim Ribić nakon iscrpne prezentacije izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. 

Ribić je rekao da sindikalistima nije bilo jasno što piše u tekstu zakona pa je stoga velik dio sindikalaca "puhao na hladno otvarajući pitanje privatizacije i njezine razine".

"Nisu sindikati protiv postojanja privatnog u zdravstvenom sektoru, ali su protiv njegova širenja na štetu javnog interesa", rekao je i upozorio da se dobro mora odvagati između motiva javnog interesa i profita.

"Kljuni klasni problem Hrvatske"

Ribić je reformu nazvao ključnim klasnim problemom Hrvatske pa ponudio nekoliko "horror primjera" iz osječke bolnice gdje prema njegovim riječima "muški i ženski pacijenti spavaju u istim sobama gdje su prisiljeni obavljati i nuždu". Bolesnicima se servira "tvrda junetina koju nitko ne pojede, plahte su poderane; vidi se da su prane, ali se na njima još uvijek osjeti krv." 

Navedeno je izazvalo reakciju predsjednika GSV-a i člana Savjeta HUP-a Damira Kuštraka, nakon čega je diskusija eskalirala u otvorenu svađu.


"Gospodine predsjedniče, nećeš me prekidati, jer manipuliraš ovom sjednicom," reagirao je uzrujani Ribić na pokušaj intervencije, da bi mu Kuštrak uzvratio isto mjerom i protuoptužbom oko manipulacije.

"Nećeš me prekidati jer ja govorim ono što je život, a što nije tvoj život. I sram te bilo. I sad me nećeš prekidati", nastavio je Ribić zatraživši od ministra Varge da jasno kaže tko će izvući korist od reformi, odnosno kreće li se u nju "u ime građana ili privatnog sektora".

Žestoku i napetu sjednicu GSV-a kamerama je zabilježio HRT.

Pročitajte više