Riječki pomorci opet spašavali emigrante iz Libije: Spašeno 214 ljudi, među njima i trudnice i djeca

Foto: Rijeka Klik

RIJEČKI pomorci ovih su dana iznova spasili stotine emigranata! Nakon što su u svibnju kapetan Željko Vuković i posada broda "Kehoe Tide" od utapanja spasili 140 ljudi, u akciji spašavanja našli su se i prije dva dana, 30. svibnja, te spasili 214 ljudi, među kojima su bile i tri trudnice te 23 djece. Kako prenosi Rijeka Klik, emigranti su se iz Libije u prenakrcanom brodiću kretali prema Italiji. Putem im je nestalo goriva te su iscrpljeni ostali na milost i nemilost moru.

Riječaninu, Željku Vukoviću, kapetanu broda "Kehoe Tide" na kojem kao prvi časnik plovi također Riječanin, Bojan Tasić, stigla je obavijest talijanske obalne straže da se negdje na tom području nalazi brodica koja je u opasnosti: "...pa smo išli okolo i pronašli ih. Bili su izgoreni od sunca, dehidrirani, u lošem stanju, pa smo u dogovoru s Talijanima uzeli ih na brod, tretirali ih za opekotine od sunca koje su bile baš izrazito jake. Svi su spašeni, ovaj puta smo još promptnije reagirali tako da nema žrtava. Oko 2 ujutro su predani Talijanima. Ne znam šta bih rekao, uvijek se ponavlja ista priča. Oni ih u Libiji potjeraju van noću kad  ima dosta sjena od svjetala od platformi pa ih lažu da je to Italija i ujutro kad svane i kad nestane svjetlo platformi onda ne znaju di su i tu krene sve naopako", ispričao je kapetan Vuković za Rijeka Klik.

Našalio se i kako ga je već malo i strah pogledati kroz prozor. "Ljudi ne znaju koji je to kažin s Libijom... Talijani su u tom istom danu već 19 puta  imali akcije spašavanja na istom potezu. Oni su isto fenomenalni i stvarno odrađuju odličan posao!", naveo je Vuković, čiju posadu uz hrvatske pomorce čine i državljani Egipta, Rusije, Ukrajine te Filipina. Rade na stand byu za hrvatsku platformu "Zagreb 1" koja buši u libijskim vodama.

Pročitajte više