Rijeka jučer najkišovitija na svijetu: Nevrijeme noćas zahvatilo i Slavoniju i Dalmaciju

Foto: Ivica Bajčić/Crometeo, Istramet (Petar Radovan, Sandi Brajnović, Ethno Umag)
Video: Damir Kvajo/Crometeo

NA javno dostupnoj listi najkišovitijih mjesta na svijetu, prema službeno izmjerenim meteorološkim podacima koje objavljuje servis Ogimet, Rijeka je tijekom nedjelje bila uvjerljivo najkišovitije područje na svijetu. S 249,5 litara kiše po kvadratnom metru, postaja Rijeka Kozala uvjerljivo vodi ispred drugoplasiranog Sanhu Daoa u Kini (141 litra) i zračne luke Shreveport u SAD-u (106 litara).

Grmljavinsko nevrijeme oko 22 sata zahvatilo je i šire splitsko područje. Prema dojavi člana Crometea koji živi u neposrednoj blizini splitske zračne luke, jedan zrakoplov nije uspio sletjeti na pistu u Resniku zbog jakog vjetra i kiše koji su vidljivost smanjili na minimum. Iako je zrakoplov bio došao gotovo do dna piste, u posljednji se trenutak ponovno podigao u zrak

Kišno nevrijeme nije zaobišlo ni dijelove Slavonije. Uz kišu, grom je udario u blizini Okučana oko 23:03 sati. Udar je izbio osigurače na trafostanici pa je grad nakratko ostali bez struje. Zanimljivo je da je to bio jedini detektirani grom tijekom večeri na tom području.

Kako je nešto ranije javio portal Istramet, najviše kiše palo je u Cerniku kraj Grobnika, čak 276 mm do 17 sati. Slijedi Kukuljanovo sa 153 mm, Rijeka-Vežica sa 132 te Rijeka-Pehlin sa 124 mm. Obilna kiša pala je i oko Učke i Ćićarije, tako Brešca mjere 83 mm, Poljane 80 mm, Matulji 78 mm, Opatija 75 mm te Učka-Poklon 71 mm kiše.


Znatno manje kiše bilo je zapadno od Učke, a najviše je palo na području Tinjana, u Žužićima 78 mm. U Lanišću i Velom Mlunu palo je 58 mm, Flengima 53 mm, Roču 45 i Vrhu 43 mm.

Veći dio kiše pao u je vrlo kratkom vremenskom intervalu od nekoliko sati zbog čega je došlo do nastanka bujica i poplava, posebice na području Rijeke.

Velika meteorološka vijest jučer su i pijavice koje su se u nekoliko navrata razvile na otvorenom moru zapadne Istre. Jučer prijepodne je viđeno nekoliko primjeraka na moru kod Novigrada, a poslijepodne kod Rovinja gdje ih je prema dojavama bilo čak pet. Pijavice su se držale otvorenog mora tako da štete nisu zabilježene. Nažalost, jučer ujutro su čitatelji Istrameta iz Umaga svjedočili tužnom prizoru, more je na umaški lukobran izbacilo uginulog dupina.

Što nas čeka danas?

Pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i razmjerno hladno. Najviše kiše past će u Međimurju, Podravini i Baranji te osobito u južnoj Dalmaciji i na južnom Jadranu gdje se očekuju jaki i obilni pljuskovi s grmljavinom. U noći na većem dijelu Jadrana slijedi razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a na južnom će okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bit će uglavnom od 8 do 13, a na Jadranu od 15 na sjevernom do 23°C na južnom dijelu, prognoza je DHMZ-a. Od sutra ne bi trebalo biti kiše, a prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a u četvrtak će ujutro na kopnu biti tek jedan stupanj iznad nule.

Jaka bura na Jadranskoj magistrali

Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali D8 između Bakra i Senja zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).


Zbog prometne nesreće obustavljen je promet na dionici autoceste A3 između čvorova Okučani i Novska, u smjeru Zagreba. Vozila se isključuju na čvoru Okučani i voze obilazno županijskom cestom.

Zbog udara vjetra na dionici autoceste A6 između čvora Kikovica i tunela Tuhobića, preporuča se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni sa metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer kretanja preko D3 Kikovica – Delnice.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a mogući su odroni na cestama u gorju.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb u tunelima Pod Vugleš i Javorova Kosa u smjeru Rijeke vozi se jednim trakom, a kroz tunel Sleme vozi se dvosmjerno kroz jednu tunelsku cijev (smjer Zagreb).

Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok u smjeru Dubrovnika vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine, a kroz tunele Grič i Plasinu vozi se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno.

Na zagrebačkoj obilaznici A3 Bregana-Lipovac, između čvorova Lučko i Buzin, zbog radova na nadvožnjacima Botinec i Klara vozi se dvosmjerno, južnim kolnikom.

Na graničnim prijelazima nema poteškoća. Trajekt na liniji Ploče-Trpanj nastavlja prema postojećem redu plovidbe do danas, 30. rujna, s prvim polaskom iz Ploča u 5 sati, te zadnjim polaskom iz Trpnja u 21 sat.

Pročitajte više