"Rođeni vođa": Godišnjica smrti viteza Trpinjske ceste Marka Babića

Ilustracija: YouTube

DANAS se obilježava sedma godišnjica od prerane smrti viteza Trpinjske ceste, pukovnika Marka Babića, ratnog zapovjednika obrane Borova naselja. Prije sedam godina od posljedica moždanog udara preminuo je u 42. godini života. Njegovi prijatelji, rođaci i suborci okupe se svake godine na godišnjicu njegove smrti na Trpinjskoj cesti gdje je agresor izgubio više od 100 tenkova i oklopnjaka zbog čega je ova ulica i prozvana "grobljem tenkova".

Mnogim suborcima je teško govoriti o Marku jer, kako kažu, o njemu dovoljno govore njegova djela. Jedan od njih je i Markov bliski suborac, Marinko Leko Čamac.

"Jedan od najvećih ratnika koje je ova zemlja imala. Jedan od najsrčanijih, najhrabrijih, znači on ide i svi idu za njim, rođeni vođa." Svog zapovjednika s ponosom se sjeća i Tomislav Pavković Mrva.

"Svaki put miješaju se osjećaji tuge, sjete i ponosa što smo imali priliku živjeti s takvom veličinom, takvim čovjekom koji je sebe ugradio u temelje hrvatske države i posebno u obranu Vukovara. On je bio od onih dečki, kako ih zovemo u tenisicama i trapericama koji su 91. krenuli sa srcem i samo sa srcem."

Antonio Matić Toni, kaže kako Marko fali svim braniteljima. "Svim braniteljima iz cijele Hrvatske i Hercegovine je Marko na pameti i svi žale za njim, fali njima, a kako ne bi nama. Znamo svi kako je prošao u životu, kako su mu roditelji završili. Nikada od njega ni riječ mržnje prema neprijateljima, a kamoli neki akt da je napravio. Apsolutno Hrvat, domoljub, branitelj, zapovjednik, ali nikada ni jedna riječ mržnje od njega. Jedini čovjek s činom pukovnika koji je bio član generalskog zbora, onda dobro znamo koliko je bio cijenjen među vodećim ljudima, generalima, braniteljima i onima koji znaju što je on napravio."

Nakon rata Marko je aktivno radio na promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

"Započeo je snimanje serijala Heroji Vukovara, na žalost nije doživio njegovo prikazivanje na javnoj televiziji, ali vidio je da nam fali, da nemamo prave knjige ni dokumentarnog filma o Domovinskom ratu, on je to vidio, pomislio kako će sve pasti u zaborav. Na žalost, prerano je umro da završi svoje započete projekte."

Pročitajte više