Rodilju odbili primiti u bolnicu jer je izbjeglica: Želim da moje dijete raste u svijetu bez bombi

Foto: FAH

USRED očaja izbjegličke krize, na kolodvoru Keleti u Budimpešti ovoga su tjedna rođene dvije bebe, maleni Sadan čije ime znači "sklonište" i malena Shems, čije ime znači "nada".

Broj tisuća ljudi koji posljednjih mjeseci u bijegu pred ratom na Bliskom istoku gaje nadu da će sklonište naći u Europi time je porastao za dva, u istom tjednu kada su svijet šokirale fotografije mrtvih mališana koji su živote izgubili na istom putu.

Kako piše Daily mail, maleni Sadan se četiri dana nakon dolaska na svijet i dalje sa svojim roditeljima nalazi na istom kolodvoru u Budimpešti, dok se malena Shems samo dan nakon poroda uspjela s majkom ukrcati u vlak prema Njemačkoj. Ondje su obje dobile i odgovarajuću medicinsku skrb.

Hitna pomoć odbila prevesti rodilju u bolnicu

Njena majka, udovica iz Sirije, na isto nije mogla računati na mađarskom kolodvoru na kojem su je uhvatili trudovi, budući da je hitna pomoć odbila prevesti je u bolnicu. Naposljetku je rodila u prljavom hodniku obližnje podzemne željeznice, uz pomoć jednog od volontera.

"Rođena je ovdje jer ju je hitna pomoć odbila prevesti. Bio je to vrlo emotivan trenutak, no slomilo mi je srce to na kakvom je mjestu ovo bespomoćno dijete došlo na svijet", rekao je volonter za The Sun.

24-godišnja Balkis Al Mousa još je jedna od brojnih trudnica koje su, nakon tisuća prijeđenih kilometara, zaglavile na blokiranom kolodvoru u Budimpešti.

"Termin mi je za pet dana. Nadam se da se neće dogoditi ovdje... Želim da moja djevojčica odrasta u svijetu bez bombi, pucnjave i terora", rekla je Balkis za The Sun.

Pročitajte više