Roditelji su bili u pravu: Dr. Milica Ikonomova djeci je izmišlja dijagnoze i trpala ih antibioticima

Foto: Google Street View

HAJKA koji su prije nekoliko mjeseci sisački roditelji pokrenuli protiv neonatologinje Milice Ikonomove, liječnice zaposlene u sisačkom rodilištu, nije bila bezrazložna. Inspekcija je utvrdila kako su istinite optužbe roditelja da dr. Ikonomova njihovoj djeci postavlja krive dijagnoze, trpa ih antibioticima, šalje ih na suvišne pretrage i nesavjesno ih liječi.

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravlja je slučaj odlučilo proslijediti Državnom odvjetništvu zbog sumnje u krivotvorenje liječničke dokumentacije i naknadno upisivanje podataka.

Inspekcija je, između ostalog, utvrdila "povećanje učestalosti nekih dijagnostičko-terapijskih postupaka u odnosu na prethodno razdoblje te u odnosu na uobičajenu praksu u OB Sisak i dobru kliničku praksu".

Utvrđeno je kako je dr. Ikonomova često neopravdano zadržavala novorođenčad u bolnici, "preventivno" im davala antibiotike, slala ih na pretrage i stavljala na aparate, odvajala ih od majki i stavljala ih na umjetnu prehranu.

Roditelji su se godinama žalili na njene postupke, kao i uvrede koje je upućivala svima koji su doveli u pitanje njenu stručnost i opravdanost postupanja, ali do danas nije sankcionirana. Na dr. Ikonomovu su se žalili i kolege liječnici te drugo medicinsko osoblje, ali je tadašnja Uprava bolnice ostala gluha na te pritužbe.

Pročitajte više