Rojs za Index: Začudio sam se kad sam vidio kolike mirovine imaju neki moji kolege, moja je najniža!

Foto: Arhiva

"I SAM sam se začudio kad sam vidio kolike mirovine imaju neke moje kolege! Moja hrvatska mirovina iznosi 5,8 tisuća kuna, i najmanja je od generalskih mirovina. Niti jedan moj kolega nema tako nisku mirovinu. U nju sam otjeran 2004. odlukom Ministarstva obrane, a zapravo Ive Sanadera. Nakon što sam ga prozvao za kriminal natjerao me da srušim kuću, a onda me otjerao u mirovinu uz obrazloženje da sam neperspektivan kadar", izjavio je za Index umirovljeni general HVO-a Ljubo Ćesić Rojs.

Zajedno s nekoliko drugih časnika HVO-a, Ljubo Ćesić našao se na udaru ministarstava obrane RH i BiH, koja su započela reviziju dvostrukih mirovina umirovljenih pripadnika HV-a i HVO-a. Neki od umirovljenih generala HVO-a tako od mirovine uprihoduju i do 20 tisuća kuna mjesečno. Revizijom mirovina hrvatskih časnika iz BiH, ministarstvo obrane BiH zapravo priznaje da je hrvatske postrojbe na prostoru susjedne države kontroliralo hrvatsko ministarstvo obrane, kao i to da je riječ o jednom ratu.

Ljubo Ćesić je umirovljen temeljem rješenja nadležnog ministra Berislava Rončevića, po čl. 6a Zakona o vojnim djelatnim osobama, koji regulira prestanak radnog odnosa ukoliko se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja. Osim hrvatske, Ljubo Ćesić Rojs uživa i bosanskohercegovačku mirovinu od 730 konvertibilnih maraka, odnosno 4000 kuna. No, budući da su mu, zbog nezakonitog financiranja haških optuženika blokirani računi u susjednoj državi, Ćesić posljednjih osam mjeseci ne preuzima mirovinu iz BiH. 

"U BiH sam od 1976. do 1986. skupio 10 godina radnog staža, a u ratu sam stekao i čin general-pukovnika HVO-a. Ipak, zbog problema s regulacijom 66. pukovnije, registriran sam kao pripadnik neborbenog sektora. Prema tome, ostvarujem pravo na tu mirovinu kao i bilo koji gastarbajter koji je radio u dvije države. Ali spreman sam se odreći jedne mirovine, ako se pokaže da za nju nisam imao uvjete", kaže Rojs i napominje da podupire reviziju statusa branitelja i reviziju mirovina.

"Ja se ne stidim svog ratnog puta, nisam iskoristio niti jednu beneficiju, iako sam imao uvjete. Neka se vidi tko jamio, a tko nije!“, zaključuje Ćesić.  

Pročitajte više