Rolling Stone je napravio velike pogreške u tekstu o grupnom silovanju brucošice

Foto: Hina

ČASOPIS Rolling Stone nije slijedio osnove novinarstva u članku o navodnom grupnom silovanju u kući bratstva na Sveučilištu u Virginiji, zaključila je jučer u svojoj kritici Škola novinarstva Sveučilišta u Columbiji.

Svrha te diskreditirane priče bila je privući pozornost na pitanje seksualnog nasilja u sveučilišnim kampusima, ali umjesto toga "časopis je možda proširio ideju da mnoge žene izmišljaju silovanje".

"Silovanje u kampusu"

Članak koji je napisala novinarka Sabrina Rubin Erdely, a koji je objavljen u studenome, donio je priču o navodnom grupnom silovanju 2012. brucošice nazvane "Jackie" u kući bratstva Phi Kappa Psi. U članku se također optužuje sveučilište za toleriranje kulture koja ignorira seksualno nasilje nad ženama.

Međutim, nakon niza pitanja o vjerodostojnosti priče "Silovanje u kampusu" Rolling Stone se u prosincu ispričao za propuste u članku i priznao da nikada nije tražio komentar sedmorice studenata optuženih za navodno silovanje te je članak povučen.

U izvješću Škole novinarstva u kojemu je analiziran urednički proces, navodi se da ta priča predstavlja "novinarski propust koji se mogao izbjeći". Časopis je objavio to neovisno izvješće na svojim internetskim stranicama.

Kako se dalje navodi, Rolling Stone nije se vodio osnovnom pa čak niti rutinskom novinarskom praksom i nije provjerio informacije kada autorica članka nije uspjela stupiti u kontakt s navodnim napadačima.


Četveromjesečna policijska istraga nije uspela naći dokaze da se napad uopće dogodio, "Jackie" je odbila surađivati s istragom, a također je odbila razgovarati s predstavnicima Škole novinarstva koji su analizirali novinarski članak.

Glavni urednik časopisa Will Dana ispričao se čitateljima i "svima onima kojima je priča naštetila".

"Seksualni napadi su ozbiljan problem u kampusima koledža i važno je da žrtve silovanja osjećaju da mogu to prijaviti. Rastužuje nas pomisao da bi naši propusti mogli utjecati na njihovu spremnost da to učine", rekao je Dana.

Pročitajte više