Romi slave Đurđevdan

Ilustracija: Guliver image/Getty images

U ORGANIZACIJI najbrojnije hrvatske romske udruge "Ne boj se - Madara", danas se na zagrebačkom jezeru Bundeku proslavlja romski praznik Đurđevdan.

Pjesmom i plesom, u svojim tradicionalnim nošnjama te uz bogati stol sa janjetinom i grahom, romske zajednice i kulturno-umjetnička društva pod šatorom slave svoj praznik. Nazočno je oko 700 predstavnika romske zajednice Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Pokrovitelj proslave je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je nazočio proslavi zajedno sa svojim suradnicima te predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i UNDP-a.

Predsjednik udruge "Ne boj se - Madara", Muhamed Zahirović. uručio je u ime romske zajednice, gradonačelniku Bandiću zahvalnicu za visoko pokroviteljstvo manifestacije. Zahirović je zahvalio Bandiću na svemu, te svim ljudima koji su sudjelovali u organizaciji proslave Đurđevdana na Bundeku.

"Nemamo riječi, mi smo danas sretni. Ovo je danas naša slava, kao vama Božić ili Uskrs", istaknuo je. Dodao je kako mu je drago da svi mogu vidjeti na koji način Romi slave Đurđevdan, te istaknuo da je danas cijela Hrvatska, tako reći, na Bundeku.

Zahirović je pojasnio kako se Đurđevdan obilježava tako da se ustane u pet, šest sati ujutro, umiva se, neki se kupaju. Cijeli dan se pjeva i veseli, i obavezno jede janjetina, kao što se kod katolika jede bakalar na Veliki Petak prije Uskrsa.

Bandić je rekao da je proslava Đurđevdana ove godine prvi put organizirana na Bundeku, a prošlih godina organizirali su je kod Domovinskog mosta i na više lokacija. Upitao je zašto Bundek ne bi bio za proslavu Đurđevdana, jer je to park da se slave svima značajni događaji u Zagrebu, a Đurđevdan je - kazao je Bandić - jedan od značajnih datuma ovoga grada i naših prijatelja Roma.

"Drago mi je da smo zajedno, ja sam gradonačelnik svih građana, a tu spadaju i moji prijatelji Romi", rekao je.

Svim pripadnicima romske nacionalnosti koji slave Đurđevdan gradonačelnik Bandić čestitao je Đurđevdan i zaželio im puno zdravlja, te da rade u interesu ovoga grada i da svi bolje živimo.

Praznik Đurđevdan, 6. svibnja, slave Romi diljem svijeta, te se okupljaju kako bi ga obilježili pjesmom i plesom.

Pročitajte više