Rošade u vojnom vrhu: Nakon ministra obrane Putin smijenio i šefa oružanih snaga

RUSKI predsjednik Vladimir Putin razriješio je dužnosti i šefa oružanih snaga, generala Nikolaja Makarova, samo tri dana nakon što je smijenio ministra obrane zbog korupcijskog skandala.

Novi šef oružanih snaga je general Valerij Gerasimov, poznat po tome što je zapovijedao ruskim snagama tijekom sukoba s Čečenijom.

Podsjećamo, Putin je u utorak smijenio ministra obrane Anatolija Serdijukova nakon što se njegovo ministarstvo našlo u središtu korupcijskog skandala.

Na njegovo je mjesto došao bivši ministar za hitne slučajeve Sergej Šojigu. U međuvremenu nadležna tijela istražuju slučaj prodaje imovine ministarstva obrane po nižoj cijeni od tržišne, čime je država oštećena za oko 100 milijuna dolara. Putin je rekao da je Serdijukova smijenio "kako bi stvorio uvjete za objektivnu istragu".

BBC-jev dopisnik iz Moskve objašnjava da je Serdijukov u šest godina koliko je na ministarskom mjestu pokušavao reformirati i modernizirati zastarjele ruske vojne snage i to smanjenjem troškova i osoblja te povećanjem učinkovitosti. Broj zaposlenih je značajno srezan te si je u vojnim krugovima stvorio mnogo neistomišljenika.

Pročitajte više