Rumunjski premijer Victor Ponta osvojio prvi krug rumunjskih predsjedničkih izbora

Foto: FAH

NAKON gotovo svih prebrojanih glasova, rumunjski premijer Victor Ponta osvojio je prvi krug rumunjskih predsjedničkih izbora i sve je bliži pobjedi koja bi mogla učvrstiti vlast njegove lijeve stranke, ali također potaknuti pitanja o nezavisnosti pravosuđa.

Rezultati pokazuju da je Ponta, čelnik Socijaldemokratske stranke i bivši tužitelj i amaterski reli vozač koji je premijer postao prije dvije godine, osvojio 40,3 posto biračkih glasova na nedjeljnim izborima.

Njegov glavni suparnik Klaus Iohannis, kandidat desnog centra i gradonačelnik Sibiua, podrijetlom Nijemac, osvojio je 30,4 posto glasova.

Vodio u anketama

Ponta je od početka predsjedničke kampanje vodio u anketama, a osvajanje prvog kruga izbora čini ga najizglednijim pobjednikom predsjedničkih izbora, o čemu će rumunjski glasači odlučiti u drugom krugu najavljenim za 16. studenoga.

Ponta bi kao predsjednik mogao vratiti stabilnost toj crnomorskoj zemlji s oko 20 milijuna stanovnika koja je pretrpjela bolnu recesiju i propustila učiniti znakovitiji napredak u primjeni reformi, kako je bilo zamišljeno u okviru pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Analitičari se slažu da će o drugom krugu odlučivati naputci kandidata eliminiranih u prvom krugu. Ocjenjuju da bi bivša ministrica pravosuđa Monica Macovei, ikona borbe protiv korupcije, mogla svoje simpatizere pozvati da daju glas Iohannisu, dok je bivši premijer Calin Popescu Tariceanu u drugom krugu sklon podržati Pontu.

Ponta: Vladavina Basescua obilježena lažima

"Veselim se što veliki broj Rumunja vjeruje u moj program kojem je svrha razvoj Rumunjske i okončanje nesloge ... nakon deset godina laži i podjela", rekao je 42-godišnji Ponta aludirajući na desetogodišnju vladavinu dosadašnjeg predsjednika Traiana Basescua.


Ponta je 2012. pokušao nacionalnim referendumom opozvati Basescua - taj je pokušaj završio neuspjehom i izazvao je velike kritike EU-a.

"Pozivam Rumunje, koji ne žele da sva vlast bude u rukama jedne stranke, da me podrže", rekao je Iohannis, dodajući da vjeruje kako će pobijediti u drugom krugu.

Trojica kandidata bore se za treću poziciju, s oko pet posto glasova svaki.

Gospodarski uspjesi u prvome planu

"Još nije odlučen drugi krug, puno ovisi o naputku kandidata eliminiranih u prvom krugu", rekao je sociolog Mircea Kivu. Analitičari su kazali da bi bivša ministrica pravosuđa Monica Macovei, ikona borbe protiv korupcije, mogla svoje simpatizere pozvati da daju glas Iohannisu, dok je bivši premijer Calin Popescu Tariceanu u drugom krugu sklon podržati Pontu, prenosi AFP.

Bivši državni tužitelj i premijer od 2012., Ponta je u predizbornoj kampanji isticao svoje gospodarske uspjehe, obraćajući se biračima umornim od izbornih obećanja u najsiromašnijoj zemlji Europske unije iza Bugarske.

Iohannis se obvezao da će u cijeloj zemlji primijeniti uspješan model razvoja svog rodnog grada Sibiua, čiji je gradonačelnik od 2000. godine.

Problemi oko organizacije izbora


U nedjelju predvečer su birači još stajali u redovima ispred birališta u inozemstvu, što je izazvalo oštre kritike oporbe u vezi organiziranja izbora.

Dosadašnji predsjednik Basescu pozvao je na ostavku ministra vanjskih poslova Titusa Corlateana jer je "onemogućio" glasovanje Rumunja u inozemstvu.

Rumunjska je 2013. zabilježila snažan gospodarski rast od 3,5 posto, ali je uvođenje nekoliko poreza u proljeće zakočilo ulagače i bacilo zemlju u drugom tromjesečju u recesiju.

Ta bivša zemlja komunističkog bloka pati i od kroničnog lošeg iskorištavanja europskih fondova, bitnih za razvoj njezine infrastrukture, zbog korupcije i neučinkovite administracije. Za 2014. predviđeni rast iznosi 2,2 posto.

Pročitajte više