Rusija potrošila 30 milijardi dolara na obranu tečaja: Rublja od ljeta oslabila više od 30%

Foto: Hina

NAKON što je početkom ljeta cijena nafte počela naglo padati, pojavile su se teorije da Zapad namjerno ruši cijenu nafte kako bi naštetio Rusiji kojoj su prodaja nafte i plina daleko najveći prihodi državnog proračuna.

Prihodi proračuna za ovu godinu su temeljeni na cijeni nafte od približno 100$ po barelu, pa Rusi i ne poriču da im nagli pad predstavlja problem, te su za 2015. godinu već smanjili očekivanu cijenu nafte na 80 do 90$ po barelu.

Zajedno s padom cijene nafte padala je i vrijednost ruske valute. Rublja je od srpnja u odnosu na euro oslabila 30%, a u odnosu na američki dolar čak 38%. U trenutku pisanja analize tečaj EUR/RUB iznosi 67,00 a tečaj USD/RUB 54,00. Tempo slabljenja se dodatno ubrzao prošlog tjedna kada su zemlje članice OPEC-a odlučile da neće smanjivati razinu proizvodnje što je uzrokovalo dodatan pad cijene nafte, navode analitičari Admiral Marketsa.

Rusija potrošila 30 milijardi dolara na obranu tečaja


Ruska centralna banka je do nedavno tolerirala slabljenje rublje jer je smatrala da će slabija valuta pomoći izvozu ruskih kompanija što bi trebalo ublažiti posljedice sankcija nametnutih Rusiji.

Ali nakon što je pad sredinom studenog postao prevelik, intervenirala je na Forex tržištu te potrošila skoro 30 milijardi dolara s kojima je pokušala spriječiti daljnje slabljenje rublje. No učinak je bio kratkog vijeka, tečaj rublje ostao je relativno stabilan samo dva tjedna te nakon toga nastavio slabiti još bržim tempom.
 

Pročitajte više