Rusija samouvjerena: Prekid veza s Rusijom u G8 škodit će svima, a ne samo nama

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREKID veza Moskve i skupine G8 naškodit će Rusiji, ali i drugim zemljama članicama te skupine, rekao je u utorak glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, a prenose novinske agencije.

"Što se tiče kontakata sa zemljama G8, zainteresirani smo za njih i mislimo da je odbijanje drugih zemalja da nastave dijalog kontraproduktivno za nas, ali i za same naše partnere", rekao je Peskov, a prenio je Itar-Tass.

U ponedjeljak su zapadni čelnici okupljeni u Den Haagu otkazali summit G8 planiran u lipnju u Sočiju, želeći kazniti Rusiju zbog pripojenja Krima.

Umjesto tog summita G8 održat će se summit G7 u Bruxellesu.

Zapadni čelnici su već više puta zaprijetili Rusiji konačnim izbacivanjem iz G8. Ono je na koncu potvrđeno u Den Haagu.

Bruxelles zabrinut zbog ruskog embarga na svinjetinu iz EU-a

Europska komisija naložila je državama članicama da prekinu bilateralne kontakte s Rusijom oko trgovine svinjetinom i zaprijetila žalbom Svjetskoj trgovinskoj organizaciji jer smatra da je ruski embargo na europsku svinjetinu neopravdan, prenose europski mediji.

Francuska, Danska i Nizozemska uspostavile su bilateralne kontakte s Rusijom ne bi li prekinule embargo na europsku svinjetinu. Embargo, koji je uveden u siječnju zbog bojazni od afričke svinjske groznice kod europske divlje svinje, odnosi se na svu europsku svinjetinu iz sanitarnih razloga.


Komisija se ne slaže s bilateralnim pregovorima i po francuskim izvorima naložila je državama članicama da ih prekinu, prenosi EurActiv France. Bruxelles je "pozvao Europu da govori jedinstvenim glasom, smatrajući da je Rusiji u interesu da podijeli Europu", rekao je Frederic Vincent, glasnogovornik EK za zdravlje i potrošače.

Komisija je poduzela mjere kako bi obuzdala krizu. Ovaj tjedan planira isplatiti 3,5 milijuna eura pomoći Nizozemskoj i Poljskoj da uvedu mjere protiv širenja bolesti, uključujući financiranje analiza i kampanja podizanja svijesti. Novac će pomoći i da se nadoknade financijski gubici poljskim i litavskim poljoprivrednicima.

"Uveli smo također mjere za provjeru autentičnosti podrijetla mesa. Rusija nažalost te mjere i dalje ne smatra dovoljnima", rekao je.

Veliki proizvođači svinjetine poput Njemačke, Francuske, Nizozemske i posebice Poljske, koja je izravno pogođena, smatraju da su razlozi za uvođenje embarga neopravdani. Poljski ministar poljoprivrede Stanislaw Kalemba zbog tog je slučaja 14. ožujka podnio ostavku, prosvjedujući protiv inertnosti poljske vlade prema poljskim poljoprivrednicima. Spominjalo se preventivno uništavanje svinjetine u navodno opasnim područjima, no poljoprivrednici smatraju da je rizik od zaraze zanemariv. Kod europskih svinja nije zabilježen još nijedan slučaj svinjske groznice.

Bilateralni pregovori veterinarskih službi bili su fokusirani na uvjete koji su potrebni za nastavak izvoza.

"Smatramo da Europska komisija plaća za strogi pristup krizi afričke svinjske groznice u Rusiji 2006.-2007. Rusi sada ističu upravo iste one argumente koje je Komisija upotrijebila prije sedam godina", rekao je jedan neimenovani izvor.

Komisija kaže da je identificirala samo četiri slučaja svinjske groznice kod divljih svinja od kraja siječnja, u Litvi i Poljskoj, u blizini granice s Bjelorusijom i Rusijom, a zaražene životinje možda su prešle granicu.

"Ti slučajevi povezani su s raširenom prisutnošću afričke svinjske groznice u zapadnim ruskim regijama i njezinim prelaskom u Bjelorusiju", ističe.

Osim Litve i Poljske, bolest u Europi postoji, ali samo među divljim svinjama na Sardiniji, a budući da one ne mogu plivati, Komisija smatra da se virus ne može proširiti na kontinent. EU obično izvozi 70.000 tona svinjetine u Rusiju na mjesec, od čega 10 posto dolazi iz Francuske. I dok Rusija razmatra blokadu drugih mesnih proizvoda, čini se da je posrijedi de facto trgovinski rat, premda ovo nije prvi put da Rusija blokira uvoz iz EU-a iz sanitarnih razloga. Države članice mogle bi se žaliti WTO-u ako nove mjere ne promijene rusko stajalište, kažu u Komisiji.

Pročitajte više