Rusija se žalila WTO-u na američke sankcije zbog ukrajinske krize, a SAD uveo nove sankcije

Foto: Guliver Image/Getty Images

RUSIJA se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji žalila na američke sankcije uvedene zbog ukrajinske krize, objavio je u petak ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Moskva je već poručila Washingtonu da te sankcije uvedene zbog ruske aneksije ukrajinskoga poluotoka Krima, kao i zbog stalnog miješanja u ukrajinsku krizu, smatra ilegalnima po pravilima WTO-a.

"Kad su Sjedinjene Države Rusiji uvele sankcije koje imaju negativan učinak na našu vanjsku trgovinu, odlučili smo se žaliti Svjetskog trgovinskoj organizaciji", rekao je Medvedev na pravnoj konferenciji u sjevernoruskome gradu Sankt Peterburgu. "Poslali smo priopćenje WTO-u", dodao je.

Washington i Europska unija uveli su sankcije nekolicini ruskih i ukrajinskih pojedinaca, ali Washington je sankcije proširio i na veći broj ruskih poduzeća i banaka koje smatra povezanima s predsjednikom Vladimirom Putinom ili njegovim najbližim suradnicima.

SAD posebno optužuje Rusiju da podupire naoružane separatiste koji su ustali protiv vlasti na istoku Ukrajine.

"Takve sankcije krše pravila WTO-a", rekao je Medvedev koji drži da je zabrana rada pružateljima usluga iz druge zemlje kršenje statusa "privilegirane zemlje" koje zemlje članice WTO-a daju jedna drugoj.

SAD uveo sankcije 7 separatista u Ukrajini

Sjedinjene Države su najavile nove sankcije protiv sedam separatističkh dužnosnika u Ukrajini, optuženih za prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti zemlje, prema priopćenju američkog ministarstva financija.


Među separatističkim čelnicima koji se nalaze na američkoj crnoj listi je i čelnik Slovjanska, Vjaćeslav Ponomarev koji se samoproglasio gradonačelnikom.

Washington je ukazao na njega jer je izjavio da neće nikoga zatvoriti tijekom sljedećih sukoba s članovima ukrajinskih snaga sigurnosti jer će njegovi ljudi sve ubiti, stoji u priopćenju.

Na popisu je Igor Strelkov, koji sada vodi prorusku miliciju Slovjanska.

Sjedinjene Države će i dalje ukazivati na one koji pokušavaju destabilizirati Krim i istok Ukrajine, rekao je zamjenik ministra financija zadužen za borbu protiv terorizma David Cohen.

Sankcionirani dužnosnici su i samoproglašeni guverner regije Luhanska, Valeri Bolotov, šef separatističkih pobunjenika Donjecka Denis Pučilin, Andrej Purguin, koji je zauzeo upravnu zgradu tog grada, Sergej Menijalo, samoproglašeni guverner Sevastopolja i Valerij Kaurov, koji se proglasio predsjednikom regije Novorosijska.

S novim imenima ukupno 52 pojedinca su pod sankcijama u Rusiji i Ukrajini uz 19 tvrtki, preciziralo je američko ministarstvo.
 

Pročitajte više