Ruski vlasnik TLM-a: Neće biti niti sirovine, niti proizvodnje dok ne preuzmem cijelu tvornicu

Screenshot: HRT

IGOR SHAMIS, ruski vlasnik TLM-a kazao je kako će proizvodnja u punom obujmu u toj tvornici krenuti tek kada on i službeno preuzme sva upravljačka prava. Potvrdio je i da je Skupština TLM Aluminiuma stvarno održana u ponedjeljak, da je on novi predsjednik Nadzornog odbora te da će Marijan Stričević uskoro zamijeniti Branimira Lepura u fotelji predsjednika Uprave. Otkaze radnicima u pogonima Rus negira, no najavljuje da bi ih moglo biti u uredima, piše portal Sibenik.in.

Stirčević bi funkciju predsjednika Uprave trebao preuzeti kroz dva mjeseca tj. nakon što odluku potvrdi Trgovački sud, a tada će, tvrdi Shamis, krenuti i proizvodnja.

"Dok ne preuzmem kompletno upravljanje tvornicom, neće biti ni sirovine ni proizvodnje. Prešaonica sama po sebi ne može stvarati dobit i ne želim izdvajati Prešu od Valjaonice. To je za mene jedna tvornica i samo ukupna proizvodnja TPP-a i TVP-a donosi dobit", kazao je Shamis i dodao da u ovom trenutku ima poslovni plan do kraja ove godine.

Što se dogovora s Vladom RH tiče, prema kojem je proizvodnja trebala biti pokrenuta već u travnju, Shamis tvrdi kako taj dogovor nije izigrao jer je proizvodnja krenula još sredinom ožujka, ali u manjim količinama. Istaknuo je i kako smatra da je jedino ekonomski isplativo da se proizvodnja istovremeno pokrene u svim pogonima.

Shamis se požalio kako hrvatska ne štiti strane investitore. No, šibenskom gradonačelniku Željku Buriću i šibensko-kninskom županu Goranu Pauku zahvalio je na potpori i iskazanom povjerenju. Na pitanja koliko je dosad uložio i koliko je još spreman uložiti u TLM, nije dao konkretan odgovor.

"Dugovi tvornice iznose 53 milijuna i to je ulaganje koje treba napraviti, sve ostalo je radni kapital", kratko je kazao Rus i dodao da je nekoliko plaća radnicima bilo isplaćeno iz njegovih vlastitih sredstava.

Što se otkaza tiče, radnici u pogonu ih se ne bi trebali bojati, no, za one u uredima situacija je manje sigurna.

"Nevjerojatna je činjenica da u TPP-u na 50 radnika u pogonu postoji 50 zaposlenih u uredima, to tako ubuduće neće funkcionirati", istaknuo je ruski gazda TLM-a.

 
 
 

Pročitajte više