S novim imenom, statutom i ekipom, Republikanci spremni za "renesansu" francuske desnice

Foto: Hina

NA POTICAJ bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je u petak objavio da se glavna stranka francuske desnice više ne zove UMP već Republikanci, u subotu počinje kongres promjena kojim počinje postupak podizanja "borbene spremnosti" te stranke za predsjedničke izbore 2017.

Oko 20.000 osoba očekuje se u Parizu na velikom okupljanju koje bi trebalo izbrisati sjećanje na pravne probleme i unutarnje razmirice koje su oslabile oporbeni UMP.

S novim imenom, novim statutima i novom ekipom kongres bi trebao označiti renesansu desnice, tri godine nakon izbornog poraza Nicolasa Sarkozyja od socijalista Francoisa Hollandea, koji ga je zamijenio na čelu države.

Savez za narodni pokret (UMP), stranka osnovana 2002., preimenovana je u Republikance po želji Sarkozyja, a nakon elektroničkog glasovanja u četvrtak i petak, u kojem je 45 posto članstva stranke koje se odazvalo pozivu na glasovanje većinom od 83 posto poduprlo novo ime.

Sloboda od svih oblika zavisnosti

"'Republikanci' nisu samo novo ime stranke. To je poziv na povezivanje svih onih koji pate gledajući Republiku kako se srozava svakog dana i koji odlučno žele zaustaviti to srozavanje", napisao je Sarkozy večer uoči kongresa.

"'Republikanci' je ime za one koji uvijek više vole slobodu od svih oblika zavisnosti i koji će uvijek odabrati otvaranje univerzalnom naspram zatvaranju u zajednicu", dodao je on u tekstu naslovljenom znakom nove stranke - stiliziranim trobojnim slovom R.


Stranke i udruge ljevice pokušale su sudski zaustaviti promjenu imena, ali nisu naišle na odaziv sudaca.

Za subotu su najavljeni govori glavnih ljudi stranke, među kojima bivših premijera Alaina Juppea i Francoisa Fillona, suparnika Nicolasa Sarkozyja, između kojih će se članstvo na stranačkim izborima 2016. morati odlučiti za kandidata za predsjedničke izbore.

Cilj je pružiti sliku "ujedinjene obitelji radi zajedničke izgradnje alternativne opcije", rekao je Sarkozy.

Pročitajte više