S tržišta povučene bio dječje kašice s tri vrste žitarica: Razina mikotoksina više nego duplo veća od dozvoljene!

UVOZNIK Biovega d.o.o. s tržišta povlači pahuljice od tri vrste žitarica proizvođača dječje hrane Holle baby zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istih, s obzirom da je u jednom uzorku pronađen mikotoksin (Okratoksin A). Rezultati su pokazali 1,1 µg/kg, a maksimalna dozvoljena koncentracija je 0,5 µg/kg. "Mole se kupci da navedeni proizvod vrate na prodajno mjesto kupnje te za isti mogu dobiti povrat novaca ili zamjenski proizvod", stoji u priopćenju.

"Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: Bio dječja kašica/pahuljice od tri vrste žitarica (Bio-Babybrei 3-Korn), oznake lota: R11171, roka trajanja: 25. travnja 2013., proizvođača Holle baby food GmbH.
 
Iz EU RASFF zaprimljena je hitna obavijest o povlačenju i opozivu proizvoda s tržišta EU zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost s obzirom da je analizom u državnom laboratoriju za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Luksemburgu, Laboratorie National de Sante Controle des denrees alimentaires, ustanovljena količina okratoksina A (OTA) u iznosu od 1,1 μg/kg. Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani ("Narodne novine" broj 154/08, 78/11), najveća dopuštena količina okratoksina A za prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu za dojenčad i malu djecu iznosi 0,5 μg/kg.
 
Uzimajući u obzir navedene rezultate istraživanja te rezultate laboratorijskog ispitivanja predmetnog proizvoda, utvrđena količina okratoksina A (OTA) može imati negativan utjecaj na zdravlje ciljane potrošačke populacije - djece, zbog njihove male tjelesne mase.
 
Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka Biovega d.o.o. je po zaprimljenoj obavijesti od dobavljača Holle baby food GmbH poduzela dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta i opoziva od strane potrošača. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja je dana 24. rujna 2012. godine utvrdila kako je tvrtka Biovega d.o.o. temeljem zaprimljene obavijesti od svog dobavljača povukla predmetnu hranu s tržišta u svoje skladište
", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte više