SAD: Naša vojska je spremna za napad na Siriju

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI ministar obrane Chuck Hagel na skupu regionalnih ministara obrane u Bruneiju je izjavio da je američka vojska potpuno spremna za napad na Siriju ukoliko američki predsjednik Barack Obama naredi akciju protiv Bashara al-Assada, javlja dopisnik agencije Anadolija.

"Sve je spremno za izvršenje svakog naređenja američkog predsjednika", kazao je Hagel u Bruneiju na turneji po jugoistočnoj Aziji.

Također, zapadne sile su, navodno, obavijestile sirijsku opoziciju da bi uskoro mogao biti izvršen vojni napad na utvrde Assadovih snaga.

Amerikanci imaju dokaze da Assad koristio kemijsko oružje?

Isto tako, Hagel je istakao i da će Sjedinjene Američke Države (SAD) uskoro ponuditi dokaze da je Sirija izvela napad kemijskim oružjem na vlastiti narod.

"Imat ćemo više informacija i obavještajnih podataka koje ćemo uskoro objaviti", rekao je Hagel.

U međuvremenu je NBC izvijestio, pozivajući se na neimenovane visoke američke dužnosnike, da bi Amerika već u četvrtak mogla izvesti raketni napad na Siriju.

Nakon razgovora s britanskim i francuskim kolegama, Hagel je izjavio da američki saveznici i većina svijeta vjeruje da je vojska predsjednika Bashara al-Assada izvela napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska prošlog tjedna.

"Mislim da su obavještajne službe došle do dokaza da to nisu uradili sirijski pobunjenici i da će vjerojatno biti izneseni sigurni obavještajni podaci koji će pokazati odgovornost sirijske vlade", tvrdi Hagel.

Britanska vojska se mobilizira

S druge strane, britanski dnevnik "The Guardian" izvijestio je jutros da su u britansku vojnu bazu na Cipru, na manje od 100 milja od Sirije, počeli pristizati ratni avioni i vojni transporteri, što bi mogao biti znak ubrzanih priprema za vojni udar na vojna uporišta sirijskog režima.

Također, televizijska stanica "Russia Today" prenosi da britanska vojska pojačava svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dvije fregate u blizini Albanije.

Britanski mediji su ranije pisali da je američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gdje ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Isto tako se spominje i Francuska, kao još jedan ključni igrač u mogućoj vojnoj intervenciji, jer se njeni borbeni avioni nalaze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

S druge strane, Kina i Rusija navode da bi vojni napad na Assadov režim samo proizveo katastrofalne posljedice za Siriju ali i cijeli region.

Pročitajte više