SAD planira spašavanje otetih Jezida, potvrdili naoružavanje Kurda

Foto: FAH

SAD istražuje moguće opcije za evakuaciju tisuća iračkih civila zarobljenih u planinskom području sjevernog Iraka, izjavili su službenici iz Washingtona za Guardian.

Polovica Jezida uspjela pobjeći

SAD već četiri dana izvodi humanitarne letove dostavljanja potrepština ugroženima, i više od polovice od 40.000 zatočenih uspjelo je pobjeći do nedjelje navečer uz pomoć kurdskih pobunjenika koji su došli iz Sirije kako bi ih spasili.

"Istražujemo moguće opcije za uklanjanje preostalih civila s planine", rekao je Ben Rhodes, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, za Reuters u nedjelju. Naglasio je kako "i kurdske snage pružaju pomoć" te kako se "vode razgovori i s UN-om i drugim međunarodnim partnerima koji bi mogli doprinijeti spašavanju zarobljenika".

Zarobljeni Jezidi počeli su pristizati u irački Kurdistan u nedjelju, nakon pogibeljnog putovanja kraj militanata IS-a koji su okružili njihovo sklonište na planini Sinjar. Kurdski službenici su izbjeglicama pružili sklonište i hranu.

Jezidi koji su uspjeli izmaknuti IS-u izjavili su kako su im u bijegu pomogli američki zračni napadi koji su natjerali militante IS-a na šestosatno povlačenje te djelovanje YPG-a, sirijske pobunjeničke frakcije Kurda.

Opsada planine Sinjar još traje

Povlačenje militanata IS-a omogućilo je bijeg tisuća Jezida koji su se spustili s planine i potražili sklonište. Unatoč bijegu velikog broja zatočenika, opsada planine Sinjar još uvijek traje. Mnogo Jezida ostaje zarobljeno na južnom dijelu planine, izolirano i bez mogućnosti da dođu do prolaza koji su kurdski borci osigurali u smjeru kurdskog sjevera.


SAD, Irak, Turska i UK poslali su zračnim putem humanitarnu pomoć zarobljenicima.

SAD potvrdio da naoružava iračke Kurde

Sjedinjene Države opskrbljuju oružjem kurdske postrojbe koje se bore protiv islamističkih militanata na sjeveru Iraka, potvrdio je u ponedjeljak State Department.

"Surađujemo s iračkom vladom kako bismo sve više i što je brže moguće opskrbili Kurde prijeko potrebnim oružjem", rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf u razgovoru za CNN.

Ona je naglasila da se oružje Kurdima doprema iz iračkih zaliha, kao i iz zaliha iz SAD-a.

"Aktivno radimo na tome ... kako bismo na svaki mogući način dopremili oružje do Kurda", rekla je Harf. "Radimo s iračkom vladom ... vjerujemo da je riječ o hitnoj situaciji i moramo to napraviti", dodala je glasnogovornica.

Pročitajte više