SAD zabranio svojim civilnim zrakoplovima letove iznad Sirije

Foto: Ilustracija

AMERIČKA savezna zrakoplovna uprava (FAA) zabranila je američkim zračnim prijevoznicima letove iznad Sirije, uz obrazloženje kako oružani sukobi i loši sigurnosni uvjeti u toj zemlji predstavljanu "ozbiljnu potencijalnu prijetnju" civilnim zrakoplovima.

"Zbog nazočnosti protuzrakoplovnih oružja među ekstremističkim skupinama i borbi na više mjesta u Siriji, postoji značajna potencijalna prijetnja za civilno zrakoplovstvo u sirijskom zračnom prostoru", priopćio je FAA.

Američka zrakoplovna uprava prije toga je izdala upozorenje u kojemu savjetuje svim američkim zračnim prijevoznicima da izbjegavaju letove iznad Sirije.

Obama: Najsmrtonosnije kemijsko oružje što ga je posjedovao sirijski režim uništeno je

Sjedinjene Američke Države objavile su u ponedjeljak da je dovršena operacija "neutraliziranja" na moru tvari preuzetih od sirijskog režima koji sadrže sarin i nervni plin, poručivši istodobno da će paziti kako Sirija ubuduće ispunjava svoje preuzete obveze.

"Najsmrtonosnije kemijsko oružje što ga je posjedovao sirijski režim uništeno je", objavio je u priopćenju američki predsjednik Barack Obama.

Uništene tvari sadržavale su sarin i iperit, dva izuzetno otrovna kemijska oružja. Neutralizirane su na američkom brodu Cape Ray u međunarodnim vodama u Sredozemlju. Proces uništenja nadgledala je Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

U telefonskom razgovoru s kapetanom broda, američki ministar obrane Chuck Hagel pozdravio je uništenje oružja kao "doprinos sigurnosti na planetu".

Istodobno, predsjednik Obama najavio je da će se SAD pobrinuti "da Sirija ispuni svoju obvezu uništenja preostalih kapaciteta za proizvodnju kemijskog oružja".

Izrazio je i zabrinutost zbog nepodudarnosti u izjavama sirijskog režima i Organizacije za zabranu kemijskog oružja, koja tvrdi da Sirija još uvijek upotrebljava kemijsko oružje.

Američki državni tajnik John Kerry najavio je u priopćenju da će "Sjedinjene Države nastaviti pružati političku i financijsku podršku umjerenoj oporbi" režimu Bašara al Asada.

Sukladno američko-ruskom sporazumu iz listopada 2013., kojim je spriječena američka intervencija u Siriji, sirijski režim obvezao se predati na uništenje kemijsko oružje. Sirija je optužena za napade kemijskim oružjem na vlastite građane prošlog ljeta, pri čemu je poginulo 1.400 ljudi.

Kemikalije koje se smatraju najopasnijima uništene su na brodu Cape Ray, a ostatak kemijskog oružja trebao bi se uništiti u postrojenjima u Velikoj Britaniji, Finskoj i SAD-u.

Pročitajte više