SDP kao ebola: Hrvatska među 10 zemalja na svijetu u kojima neće biti gospodarskog oporavka

Foto: Index; Grafikoni: EIU

HRVATSKA se ponovno našla na listi najgorih ekonomija svijeta prema analizama uglednog britanskog časopisa The Economist.

Prema analizi Economist Intelligence Unita, Hrvatska će u 2015. biti među deset zemalja bez ekonomskog oporavka, u društvu Sijera Leonea, Makaa, Rusije, Ekvatorijalne Gvineje, Venecuele, Ukrajine, Timora, Portorika i Srbije.

Dok cijeli svijet, u manjoj ili većoj mjeri bilježi gospodarski rast, Hrvatska, zbog neprovođenja reformi i dalje ostaje na dnu.

Predviđa se da bi Hrvatska mogla ostati jedna od najslabijih europskih ekonomija u razdoblju od 2015. i 2019. godine, a s obzirom da se bliže izbori, reformski procesi ponovno će se odgoditi.

Svjetsko gospodarstvo ove će godine porast za 2,9%, što je porast u odnosu na 2014. godina kada je rast iznosio 2,5%. Rast će biti potaknut padom cijena nafte: pad cijena za 10% podiže svjetski BDP za 0,2 postotna boda.

SAD će biti najuspješnije među razvijenim gospodarstvima, s rastom od 3,3%, dok će kineski rast usporiti na 7%.



Ovo je lista deset zemalja sa najslabijim rastom u 2015. godini:

Sijera Leone: Epidemija ebole ubila tisuće ljudi i uništila gospodarstvo

Vlasti se bore s epidemijom Ebole od koje je umrlo više tisuća ljudi, od svibnja prošle godine. Stalno širenje epidemije negativno utječe na cjelokupno stanovništvo te povremeno dolazi do socijalnih nemira. Ekonomska aktivnost, uključujući i važnu djelatnost rudarstva, snažno je pala te se u 2015. očekuje pad BDP-a od 5 posto.

Makao: Zbog antikorupcijske kampanje pao prihod od kocke

Makao, posebna administrativna oblast NR Kine, poznata kao kockarski raj ovisi o prihodima od kockanja. Antikorupcijska kampanja u Kini uzrokovala je snažan pad prihoda od kocke, jer se mnogi, pogotovo političari, više ne usude posjećivati Makao, kako ih se ne bi povezivalo s nelegalnim prihodima. Usprkos novim investicijama u gradnju kockarnica, očekuje se pad gospodarske aktivnosti u 2015. godini.

Rusija: Sankcije i pad cijena nafte

Sukobi u Ukrajini i međunarodne sankcije, kao i pad cijena nafte težak su uteg ruskoj ekonomiji. Slabljenje ruske valute podiže cijenu uvoznih proizvoda što će ograničiti osobnu potrošnju. Investicije i poslovno povjerenje u snažnom su padu, a javne financije ugrožene su niskim cijenama nafte o kojoj ovisi polovica ruskog proračuna.

Ekvatorijalna Gvineja: Ovisni o nafti, nema oporavka do 2017.

Iako demokratska opozicija jača, predsjednik Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i dalje dominira političkom scenom. Zbog pada zaliha nafte i pada javnih investicija, u razdoblju do 2017. godine očekuje se pad BDP-a, nakon čega bi moglo doći do umjerenog rasta.

Venecuela: Socijalni nemiri i visoka stopa kriminala

Zbog pada cijena nafte, dugotrajne recesije i jedne od najviših inflacija u svijetu, predsjednik Nicolas Maduro mogao bi se suočiti s novim socijalnim nemirima. Loša ekonomska situacija i visoke stope kriminala i dalje su najveći problemi za Madura, no zbog oslabljene opozicije, vlast mu je osigurana u narednom razdoblju. Poslovna klima i dalje će biti vrlo loša.

Ukrajina: Ratno stanje i krah valute

Politički nemiri i aneksija Krima obilježili su 2014. godinu u ovoj zemlji. U studenom prošle godine došlo je do snažnog pada lokalne valute, što je povećalo financijske rizike, te se pad BDP-a u 2014. procjenjuje na 8%, a ove godine se očekuje novi pad.

Istočni Timor: Traže naftu i plin

Premijer Xanana Gusmao odgodio je odlazak u mirovinu, kako bi dovršio važne pregovore s Australijom oko podjele prihoda od nafte i plina. Gospodarski rast kretat će se oko nule, te će biti potpomognut investicijama u petrokemijsku industriju, dok negativan utjecaj ima pad cijena nafte na svjetskom tržištu.

Portoriko: Izbjegli bankrot, trebaju reforme

Vlada Alejandra Garcia Padille, suočava se sa teškom fiskalnom situacijom, koja se dodatno pogoršala tokom 2013. i 2014 godine. Situacija bi mogla potaknuti vlasti da provedu agresivne mjere i reforme, kako bi se popravilo stanje u proračunu, koje, srećom, nije izmaklo kontroli. Oporavak se može očekivati tek 2016. godine.

Srbija: Poplave uništile poljoprivredu i infrastrukturu

Razorne poplave iz svibnja 2014. godine prouzročile su velike štete na infrastrukturi i u poljoprivredi. Vlada Aleksandra Vučića pokušava provesti reforme državnog sektora i kompanija u državnom vlasništvu. Prošle godine Srbija je započela pregovore o pristupanju Europskoj Uniji, no članstvo se ne očekuje prije 2020. godine. Gospodarstvo će 2015. biti u minusu, nakon čega se očekuje oporavak.

Hrvatska: Vlada Zorana Milanovića

Iako Vladi Zorana Milanovića pada podrška kog građana, očekuje se da će ostati na vlasti do kraja 2015. godine. Gospodarstvo je nekonkurentno, a domaća potražnja slaba, te će Hrvatska 2015 i dalje biti u recesiji, sedmu godinu zaredom. Hrvatska je početkom 2014. ušla u proceduru prekomjernog deficita.

 

Pročitajte više