SDP-ova zahvala Bajiću: Jučer im je bio Stand Bajić, a danas njihov kandidat za Ustavnog suca

Foto: Index

KOALICIJA okupljena oko SDP namjerava prije kraja aktualnog saziva Sabora otvoriti pitanje trinaestog suca Ustavnog suda, a kao potencijalnog kandidata mediji navode bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prema pisanju dnevnih listova, koji se pozivaju na izjave SDP-ovih dužnosnika, Bajić je već bio na razgovoru s premijerom Milanovićem i zagrijan je za ideju da upotpuni mjesto upražnjeno od 2011. godine.

Riječ je o nastavku radikalne promjene kursa u kojem su socijaldemokrati u pravilu zauzimali kritički stav prema radu Mladena Bajića. SDP je državnog odvjetnika godinama pokušavao ukloniti s pozicije, stranka je tvrdila da on radi "po diktatu HDZ-a", a premijer ga je svojedobno optužio da se "okreće kako vjetar puše".

Dok je bio samo SDP-ov zastupnik u Saboru Arsen Bauk je, primjerice, dodijelio Bajiću nadimak Stand Bajić zbog prijava koje drži na stand by-u u svojim ladicama.

Milanović je usprkos mnogobrojnim žučnim raspravama i SDP-ovom propitkivanju Bajićeve spremnosti da završi postupke kaznenog progona protiv visokopozicioniranih članova HDZ-a, u konačnici pohvalio rad državnog odvjetništva, ali tek nakon što je preuzeo vlast. "Zahvaljujem Bajiću nakon 12 godina mandata na svemu što je bilo dobro, a toga je bilo puno više od onoga što mislim da nije bilo dobro," rekao je Milanović u veljači ove godine.

Možda upravo takav preokret i nuđenje mjesta Ustavnog suca Bajiću treba zahvaliti i činjenici da je samo koji mjesec prije parlamentarnih izbora Mladen Bajić uhapsio Ivu Sanadera. Mnogima se činilo još 2010. da ima dovoljno građe za kazneni progon HDZ-a, s obzirom na brojne afere u državnim tvrtkama koje su jasno upućivale kamo novac ide, no Bajić je manirom pravog stratega kriminaliziranje najjače hrvatske stranke ostavio za grandiozni finale - uoči parlamentarnih izbora 2011. godine! Te godine pali su, osim Sanadera, i drugi HDZ-ovci. 

Dovoljno da mu se SDP zahvali kandidaturom za Ustavnog suca.

Balenović: Nije pametno ljutiti nekoga tko o vašem nezakonitom, kriminalnom i nemoralnom radu ima pune ladice dokaza

Predsjednica Udruge Zviždač reagirala je na najave da će Bajić postati ustavni sudac. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ne postavlja se pitanje je li Mladen Bajić bio uspješan Glavni državni odvjetnik ili ne, je li svoj posao radio profesionalno ili ne, jeli povlađivao i išao na ruku jednoj političkoj opciji ili a ne drugoj, jeli nekima kriminal praštao a druge progonio, jeli se plašio otvarati "prave" slučajeve, kako kaže predsjednik Josipović, da ne završi u loncu vruće vode, pitanje je smije li uopće Bajić biti izabran na mjesto ustavnog suca?

Mladen Bajić je u sukobu interesa i ne može biti ustavni sudac! Nakon što se godinama nalazio na čelu DORH-a, koji je po službenoj dužnosti progonio pojedince, sada bi se trebao naći u ulozi suca Ustavnog suda, da tim istim pojedincima odlučuje u žalbenom postupku i da im sudi. Slijedom navedenog, nakon odsluženog mandata ustavnog suca, možemo očekivati da Bajić preuzme i rukovođenje zatvorskim sustavom, tako da osobe koje je tužio, kojima je sudio, sada nadzire pri izdržavanju kazne. Poslovicu „Kadija te tuži, kadija te sudi“, moći ćemo s pravom dopuniti, pa reći „Kadija Bajić te tuži, kadija Bajić te sudi“. Otomansko Carstvo odavno je otišlo iz Hrvatske, ali čini se da još uvijek nije iz glava nekih rogatih hrvata.

Postoji samo jedan dobar razlog zbog kojeg se vodeći hrvatski političari ne usude suprotstaviti skrivenoj i tajnoj Bajićevoj želji da postane ustavni sudac. Nije pametno ljutiti nekoga tko o vašem nezakonitom, kriminalnom i nemoralnom radu ima pune ladice dokaza i nedostaje samo Vaš krivi korak ili trenutak, pa da ih aktivira i javno obznani. To može biti jedini razlog da korumpirana hrvatska politička scena, usta punih hvalospjeva, aklamacijom prihvati Bajića kao najbolje moguće rješenje za izbor  13. suca Ustavnog suda RH.

Za Hrvatsku i njezin pravni sustav bilo bi najbolje priznanje, da je Bajić predložen i imenovan npr. za ravnatelja Ureda Europske unije za borbu protiv prijevara (OLAF) ili planiran za vodeće mjesto u Uredu europskog javnog tužitelja. Bilo bi za Hrvatsku lijepo da je Mladen Bajić slijedio primjer prof. dr. Ivana Šimonovića, koji je sa pozicije ministra Pravosuđa RH 2010. godine, otišao u New York na mjesto pomoćnika Glavnog tajnika UN Ban Ki-moona za ljudska prava. Ovako ostaje dojam da se kadrovskim preslagivanjem u hrvatskoj pravnoj močvari, imenovanjem Bajića za ustavnog suca želi samo legalizirati sve ono što je Bajić, kao Glavni državni odvjetnik u svom dvanaestogodišnjem mandatu krivo odradio, prikrio ili propustio odraditi.

Pročitajte više