Sabor nastavlja s radom 18. rujna

Foto: Davor Pongračić / Cropix

PREDSJEDNIK Sabora Josip Leko najavio je da će Sabor nastaviti s radom iduće srijede 18.09. te da će trajati kontinuirano kroz dvije sjednice sve do 15. prosinca. Osvrnuo se i na niz aktualnih političkih pitanja, od Lex Perkovića pa do referenduma inicijative "U ime obitelji".

Nakon ljetne stanke bilo je puno tema i pitanja na koje je Leko trebao odgovoriti. Prvo je naravno izmjena spornog "Lex Perkovića".

Promjena "Lex Perkovića" je na Vladi

"To je na Vladi i u djelokrugu Vlade. Ja ostajem kod toga što sam i dosad govorio, da je vrlo važno osigurati da se svi zločini mogu procesuirati i da se nađu pred sudom, i tu stajalište ne mijenjam", istaknuo je Leko.

Osvrnuo se i na jučerašnju poruku Europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da Vlada šteti ugledu Hrvatske. Poručio je da Vlada ima svoju odgovornost prema građanima i EU te da će naći rješenje. Dodao je da se inicijativa za izmjenu Ustava o nezastarijevanju političkih zločina nalazi na dnevnom redu Sabora.

"To je sada zaista stvar dogovaranja. To je postupak koji zahtijeva umješnost u razgovorima, dogovorima svih klubova u Hrvatskom saboru. Ustav je zaštićen", naglasio je Leko.

O Vukovaru i referendumu

Leko je i diplomatski izvijestio da zahtjev inicijative "U ime obitelji" za izmjenom Ustava prolazi predviđenu proceduru o Saboru. Osvrnuo se i na zahtjev HDSSB-a da se raspravlja o postavljanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru. "Nije bilo razloga da se zbog toga održava izvanredna sjednica Sabora", kaže predsjednik Sabora i pojašnjava.

"A inicijativu nijednu nisu podnijeli u skladu s Poslovnikom. Nitko nije predložio potpise zastupnika kako to predviđa poslovnik Hrvatskog sabora. Ok, neću kvalificirati kakva je bila inicijativa", rekao je Leko.

No, kako se doznaje od HDSSB-ovog Josipa Salapića, njegov klub će uskoro krenuti s prikupljanjem potpisa u Saboru da bi se o Vukovaru raspravljalo na sjednici.

Pročitajte više