Sabor o Zakonu o strateškim investicijama: "Hrvatska popušta pod ucjenama ekonomskog imperijalizma"

Foto: mingo.hr

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je pred Saborom novi Zakon o strateškim investicijama.

Cilj mu je privući investitore kako bi se potaknuo gospodarski rast i smanjila nezaposlenost. Tvrdi da je ovo najtransparentniji zakon te da neće biti u sukobu s ostalim zakonima. Da bi se neki projekt proglasio strateškim, vrijednost investicije mora biti najmanje 150 milijuna kuna.

Vrdoljak je odbacio tvrdnje HDZ-ovog Branka Bačića da se zaobilazi lokalna samouprava jer projekt da bi došao na listu mora biti u skladu s prostornim planovima.

Vrdoljak je kao primjer istaknuo i projekt golfa na Srđu rekavši da su zbog referenduma izgubljene dvije godine, a HDZ-ov Frano Matušić replicirao je da bi Srđ bio nagrđen da je napravljen onako kako su investitori u početku htjeli.

Goran Marić upitao je što je s kriterijima za investitore koji su npr. solventni, ali nisu isplaćivali plaće ili su sudjelovali u predstečajnim nagodbama. Naglasio je da su kriteriji nejasni poput kriterija usluga visoke dodane vrijednosti.

"Ono što je danas djelatnost visoke dodane vrijednosti, može propasti za mjesec dana", rekao je Marić.

"Što smo trebali napisati, da investitori ne smiju biti kriminalci i populisti?", upitao je Vrdoljak.

Kajin nije uvjeren u uspjeh zakona

"Mi nažalost danas trebamo taj zakon da bi bar strateške investicije uveli u red i kada smo sve to vidjeli, vidjeli smo da je u biti teško čekati kraj administrativnih i reformi u javnoj upravi, nego prije toga usvojiti ovaj zakon, početi raditi, a onda evo, nakon nekoliko godina, ako sve bude u redu i ovaj zakon neće biti potreban", poručio je Vrdoljak i odbacio tvrdnje HDZ-ovog Branka Bačića da se zaobilazi lokalna samouprava jer strateški projekti moraju biti u skladu s prostornim planovima.


Vrdoljak je kao primjer istaknuo i projekt golfa na Srđu rekavši da su zbog referendum izgubljene dvije godine, a HDZ-ov Frano Matušić je to demantirao.

"Potpuno se otvara mogućnost da se isključi javnost. Srđ nije uništen, nije izgubio ništa, on je spašen, zahvaljujući javnim raspravama. Da se Srđ pustio onako kako je u tom trenutku htio investitor, a suprotno planovima koji su bili na snazi i gradskom urbanističkom planu i suprotno prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije, danas bi Srđ bio nagrđen", kazao je Matušić.

Goran Marić smatra da su kriteriji za investitore nejasni. Ministar se naravno ne slaže.

"Što sam trebao napisati, ne mogu biti investitori strateških investicijskih projekata Vlade Republike Hrvatske ili Republike Hrvatske, lopovi i kriminalci, populisti bez sadržaja ili što sam trebao napisati? Tko to ne može biti? Naravno da ne mogu biti lopovi i kriminalci jer su vjerojatno u zatvoru, ali ja ne znam kako trebam unaprijed nabrojati sve one koji trebaju, ne biti investitori", kazao je Vrdoljak.

Laburist Dragutin Lesar bio je poprilično oštar u kritikama.

"Ovim zakonom i Hrvatska popušta pod ucjenama ekonomskog imperijalizma. Europom se polako ali sigurno širi ekonomski apartheid, kojega provode snažne multinacionalne kompanije i banke", kazao je Lesar. Damir Kajin nije uvjeren u uspjeh zakona.

"Državu valja racionalizirati, lokalnu samoupravu valja racionalizirati, županije isto tako. I još nešto - isisavanje novca iz javnih sustava mislim da je zaustavljeno, a taj novac koji je otišao van, treba vratiti. Bojim se da će, usprkos ovom zakonu, investicije u ovoj zemlji pričekati", rekao je Kajin.

Kajin je ipak najavio da će podržati zakon, na što je zaradio kritike oporbe.

HDZ-ovci su kritizirali najave mogućeg povećanja poreza, pogotovo mogućnost dizanja PDV-a, ali je zato u odgovoru oštar bio SDP-ov Marin Jurjević.

"Što se to dogodilo da je grupa genijalaca, i sveznadara, i enciklopedista, i domoljuba, ostavila takvu močvaru. I sada napadaju ovu Vladu, da takvo sporo, kao nešto društvo, izgleda komunalno, čisti tu močvaru", kazao je Jurjević.

Pročitajte više