Sabor raspravlja o automatima za igre: "Uvodimo red i na ovo crno tržište gdje su se stvarao prljavi novac"

SABORSKI zastupnici raspravljaju o prijedlogu Zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru. Njime se uređuje sustav na području automata, te se utvrđuje način i uvjeti plaćanja poreza, nadzor nad priređivanjem igara te kaznene odredbe.

Posebni Zakon o zabavnim i posebnim automatima za igru razlikuje dvije vrste automata - za zabavne igre koji ne znače i dobitak i automate koji podrazumijevaju manje iznose dobitaka. Prihod od automata i dalje ostaje, kako Vlada predlaže, prihod jedinica regionalne samouprave, odnosno županija.

Ministar Slavko Linić rekao je da je prošlogodišnji prihod od tih automata iznosio 10 milijuna kuna. Procjenjuje se da bi prihod već iduće godine mogao biti 40 milijuna, a one iza čak 75 milijuna kuna, što je rapidno povećanje.

"Vlada ovim Zakon uvodi red u dosad neregulirano područje", poručila je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. "Dakle, uvodimo red i na ovo crno tržište na kojem su bili mutni poslovi, gdje su se stvarao novac, prljavi novac koji se kasnije prao na način da se stavljao u neke legalne aktivnosti", rekla je Ingrid Antičević-Marinović.

"Ta kuna više u županijskom proračunu bila bi iz džepa onih nesretnika koji u ovoj sveopćoj besparici uz malo alkohola mogu posegnuti za mogućnošću za brzom i lakom zaradom"

Klub HDZ neće podržati donošenje Zakona jer on, između ostalog, ne propisuje maksimalan ulog, istaknula je HDZ-ova Branka Juričev-Martinčev. Točno je da će ovim Zakonom prihodi županija od automata biti veći, no treba znati koju cijenu trebamo platiti kao društvo.

"Ta kuna više u županijskom proračunu bila bi iz džepa onih nesretnika koji u ovoj sveopćoj besparici, kada se ostaje bez posla i bez prihoda, uz malo alkohola mogu posegnuti za mogućnošću za brzom i lakom zaradom. Koliko će se tako obitelji dovesti do još težih situacija, koliko će tako stvoriti novih ovisnika o kocki", upitala se Juričev-Martinčev.

Pročitajte više