Sabor raspravlja o zakonu o energiji, Popijač poručio: Građanima neka Bog pomogne, ova Vlada neće

SABORSKI zastupnici danas raspravljaju o prijedlogu zakona o energiji, kojim Vlada želi stvoriti podlogu za osiguravanje uvjeta za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena, zaštitu kupaca, učinkovitu proizvodnju i korištenje energije.

Donošenjem Zakona o energiji postiglo bi se usklađenje s drugim zakonima iz područja energetike te s EU direktivama. Također će se omogućiti jednako tretiranje kupaca energije, odnosno ukidanje kategorije povlaštenih i tarifnih kupaca u sektorima električne energije i plina, kao pretpostavke potpune liberalizacije tržišta.

Donošenje cijene ili tarife prema metodologijama prenosi se s Vlade na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA).

"Građanima neka Bog pomogne"

"Zakonom se donošenje tarifnih stavki u tarifnim sustavima, odnosno donošenje cijene ili tarife, prema metodologijama, prenosi sa Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije. Uključivo i dakle osim plina, eleketrične energije i toplinarstva. Za osiguranje redovite opskrbe energijom Republike Hrvatske odgovornim se smatra tržište", istaknula je Obradović Mazal.

HDZ-ov Đuro Popijač tvrdi da Vlada pere ruke od odgovornosti.  "Pravi razlog je zapravo otvaranje prostora za daljnje povećanje cijena energenata, punjenje računa energetskih firmi, a i proračun će se vjerojatno obradovati, a građanima i poduzetnicima neka Bog pomogne, ova Vlada sigurno neće", naglasio je Popijač.


Odgovorila mu je HNS-ova Natalija Martinčević. "Ono što se moglo učiniti je investirati u proizvodne objekte, investirati u distribucijske mreže i na taj način smanjiti ovisnost Hrvatske o uvozu i na taj način smanjiti cijene električne energije. To je ono što ste trebali učiniti, to je ono što niste učinili i to je ono zbog čega sada imamo cijene energenata kakve imamo", poručila je Martinčević.

Zbog Plomina C HDZ-ov Josip Borić prozvao je IDS. Boje stranke i istarsklu koza koja je othranila mnoge generacije, branio je Damir Kajin.

"I ta koza je evo, s tim projektom, barem među ljudima, koji su njima davali povjerenje u ovih 20-ak godina, krepala", rekao je Borić, a odgovorio Kajin.

"Poštovani kolega, koza živi vječno", poručio je Kajin.

Pročitajte više