Saborski zastupnici o HRT-u: "Pojedini novinari i voditelji ne znaju sastaviti rečenicu"

Foto: Hina

SABORSKI HDZ uspotivio se jutros da se na plenarnoj sjednici objedinjeno raspravlja o HRT-ovim izvješćima za 2012. i 2011., a budući da predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nije uvažio HDZ-ov prigovor, ta je stranka zatražila stanku kojoj su se pridružili i laburisti i HDSSB.

HDZ je protiv objedinjavanja rasprave o HRT-ovim izvješćima, rekao je Ivan Šuker, ističući da s klubovima o tome nitko nije razgovarao.

S obzirom na zakonske i druge promjene, koje su se u međuvremenu događale, te točke i nisu povezane, rekao je Šuker.

Podsjetio je da su izvješća za 2011. u Saboru od travnja 2012., a izvješća koja se odnose na 2012. i 2013. (izvješće o radu Programskog vijeća) od prosinca prošle, odnosno siječnja ove godine.

Uz sve to, mišljenje Vlade za jedno je razdoblje pozitivno, a za drugo negativno, pa i to upućuje na potrebu odvojenih rasprava, rekao je Šuker.

Građani, koji kroz pretplatu izdvajaju za HRT preko milijardu kuna, moraju znati što se to Vladi ne sviđa u financijskom poslovanju, naglašava Šuker.

Predsjednik Sabora Leko nije prihvatio HDZ-ove prigovore.

Dnevni red sjednice usvojen je na njenom početku i tada nije bilo prigovora, pa ga ne možemo ni revidirati, rekao je Leko i odredio stanku.

Grubišić: Treba raspravljati o kadrovima, korupciji i samoubojstvu na HRT-u

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić poručio je danas kako bi Hrvatski sabor trebao raspraviti o kadrovskim problemima, korupciji te samoubojstvu na HRT-u.


"Nije vrijeme za šutnju već za promjenu tog komunističko-liberalnog Gulaga u nešto drugo", rekao je Grubišić nakon jutrošnje saborske stanke koju su nezadovoljni objedinjavanjem HRT-ovih izvješća za 2012. i 2011. zatražili HDZ-ovci, a zahtjevu su se pridružili laburisti i HDSSB.

"Otkako je Kukuriku na vlasti HRT je dalekovidnica jer netko misli da će Kukuriku na vlasti ostati zadugo i zadaleko", kazao je HDSSB-ovac.

Podsjećajući kako je HDZ upozoravao da je dnevni red suprotno poslovniku prerađen i promijenjen, a točke su objedinjene bez znanja i glasovanja, HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić poručio je: "To je prevara svih onih koji su godinu i pol upozoravali kako se mora raspraviti izvješće iz 2011. i to je trebalo napraviti prije izrade novog zakona".

Vlada, podsjetio je Mesić, prvo nije dala mišljenje na izvješća, a onda je ipak dala no, kako je rekao, potreban je poseban tumač da se zaključi je li ono pozitivno ili negativno.

"To se sve događa dok glavni ravnatelj ima faraonske ovlasti, dok se na HRT-u rade čistke i smjenjuju urednici. Stanje je kaotično, pada gledanost, sustavno se favoriziraju vladajući pa ni ne čudi mišljenje reportera bez granica da zbog političkog pritiska Hrvatska pada na ljestvici medijskih sloboda", poručio je.

"Sabor je na početku ove sjednice utvrdio dnevni red i u njemu su tako sastavljene točke te na takav dnevni red nije bilo primjedbi", odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko.

Laburist Branko Vukšić kazao je kako mu je sa stajališta HDZ-a jasno ono štu oni traže no dodao je kako je hrvatskim građanima nelogično da sada raspravljamo o nečem od prije tri godine.

"HRT je uz HNB najznačajnija institucija u Hrvatskoj i tko vlada informacijama vlada ovom državom", ustvrdio je Vukšić.

Nakon toga je HDZ zatražio stanku zbog načina vođenja saborske sjednice.

Oporba: HRT ima krizu identiteta

HRT ima krizu identiteta, program je bez karaktera i pod kontrolom nalogodavaca, ustvrdili su HDZ i laburisti u saborskoj raspravi o HRT-ovim izvješćima o programu i poslovanju u 2011. i 2012. godini.

Rasprava prepuna replika većim se dijelom svela na aktualne prilike u javnom servisu i međustranačke obračune, a manje na sama izvješća, što je s rezignacijom primijetila i predsjedavajuća Dragica Zgrebec (SDP).

Prvo smo se sporili kako ćemo raspravljati o tih pet izvješća, a sad ne raspravljamo ni o jednom, kazala je Zgrebec.


Seks skandali, smjene, mobing, sukob interesa, to je kontekst u kojem se najčešće govori o HRT-u, tvrdi Sunčana Glavak (HDZ).

Pita se i kako štedi HRT i nabraja – 25 urednika dobilo je povišice, plaće su skočile i do 18.000 kuna, četiri milijuna kuna potrošeno je za čišćenje, za tjelesnu zaštitu 1,8 milijuna, kupljen je novi monovolumen za tri milijuna kuna, agenciji za privremeno zapošljavanje plaćeno je dva milijuna.

Na opasku Damira Rimca (SDP) da o tome govori zastupnica stranke koja je opljačkala državu Glavak je uzvratila protupitanjem "u kojoj ste Vi ono stranci, jeste li Vi kupili nove automobile za 270 milijuna kuna, a u državi je 380 tisuća nezaposlenih"?

Oporba je žestoko kritizirala HRT-ov program, posebno informativni, upozorila da su ukinute brojne emisije, te ustvrdila da nema političkog dijaloga, da je premalo oporbe a previše Kukuriku koalicije.

"To je TV bez karaktera kao i njegov nalogodavac. To je teledirigirano mišljenje vlasti na HRT-u", tvrdi HDSSB-ovac Boro Grubišić.

Prozvali HTV za nebrigu o jeziku

U cjelodnevnoj raspravi o paketu izvješća HRT-a saborski su zastupnici javnoj televiziji, među ostalim, spočitnuli i nebrigu o jeziku, tvrdeći da se na ekranu pojavljuju novinari i voditelji koji "ne znaju sastaviti rečenicu".


"Ponekad gotovo nema razlike između jezika kojim govore ljudi na ulici koje novinari ponekad intervjuiraju i onoga kako govore sami novinari", rekao je Milorad Pupovac (SDSS). Dodao je, međutim, da ga to ne čudi kada vidi jezik kojim su pisana HRT-ova izvješća.

"Jedan moj kolega je kazao, kao što je nekad bilo previše 'dakanja', nemojte me krivo shvatiti, ali u ovom izvješću je toliko 'kakanja' da je to nepodnošljivo", poručio je.

Pupovcu smetaju i najave 'outsourcinga' u realizaciji programa HRT-a. "Outsourcing je magična riječ hrvatskih reformskih pothvata ove vlade, koju podržavam i koja mi je politički bliska. Ako ćemo privatnicima davati sveučilišta i javne medije, prodajmo onda i državu, 'autsorsajmo' je! Sutra možemo i ovaj Sabor 'autsorsati', sigurno ima onih koji misle da to mogu i trebaju bolje raditi", rekao je Pupovac.

Upitao je i je li istina da se za religijski program na HRT-u izdvaja više nego za kulturu, a glavnom ravnatelju Goranu Radmanu poručio kako ga razumije, "jer tamo program uređuje malo Crkva, malo tajkuni, malo partije pa glavnom ravnatelju ne ostaje previše".

"Birali smo vas tamo da vodite računa o javnom interesu", poručio je Pupovac Radmanu.

Veljko Kajtazi, iz Kluba nacionalnih manjina, požalio se na premalo manjinskih sadržaja na HTV-u, s čim je suglasan i Nenad Stazić (SDP).

"HRT je ušao u utakmicu s komercijalnim televizijama u populizmu, koji se danas njeguje u Hrvatskoj, bez obzira što je u informativnom smislu bezvrijedan", ustvrdio je Stazić.

HRT-u je poručio da pristojbu ne dobiva za lakše poslovanje, nego da bi ispunio javni sadržaj te zaključio da, "ako se ne shvati što je to javni servis, onda treba razmisliti o ukidanju pristojbe pa - svi na tržište pod jednakim uvjetima".

Željko Šemper (HSU) upozorio je, pak, da je HRT na opomene i ovrhe potrošio 120 milijuna kuna, gotovo 10 posto ukupnih prihoda.

"Postavlja se i pitanje isplativosti kontrolora, gdje se za prihod od 14 milijuna napravio trošak od 19 milijuna kuna", ustvrdio je Šemper.

Založio se da se kućanstvima ispod dohodovnog cenzusa, posebno umirovljenicima samcima smanji RTV pristojba.

Radman: Zastupnici olako iznose neprovjerene tvrdnje o HRT-u

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman spočitnuo je večeras saborskim zastupnicima da olako iznose neprovjerene tvrdnje o javnoj televiziji, no ni u 30-minutnom završnom obraćanju nakon rasprave o HRT-ovim izvješćima nije odgovarao na pitanja o otkazima i zapošljavanjima na HRT-u, ukidanju dopisništava, plaćama zaposlenih i dr.


"Otkako sam u listopadu 2012. imenovan glavnim ravnateljem HRT-a, entuzijazam mi je nešto splasnuo, ali ne i odgovornost, na koju pozivam i zastupnike", rekao je Radman, tvrdeći da zastupnici olako iznose neprovjerene tvrdnje, utemeljene na medijskim nagađanjima. Pozvao ih je da mu se, kad sumnjaju u nezakonitosti na HRT-u, izravno obrate.

Radman se požalio da je preuzeo HRT opterećen s milijardu kuna duga i rješenjem o ovrsi od gotovo 400 milijuna, zbog čega je prijetila opasnost da će se HRT zaustaviti i prestati postojati.

Kazao je da program HRT-a u sebi nosi sav teret strukturnih problema kuće - kadrovskih, financijskih, organizacijskih i poslovnih, ali i ocijenio da je, unatoč tomu, HRT među najuspješnijim javnim televizijskim kućama u široj regiji.

"Na žalost, značajnija su dinamička zaostajanja za najmodernijim europskim servisima, s kojima smo se nekada uspješno nosili, a sve što činim usmjereno je vraćanju HRT-a u taj krug", rekao je Radman.

Na tvrdnje zastupnika o strahu i neizvjesnosti na HRT-u, Radman je uzvratio kako nije dao ni jedan nezakonit otkaz te kako strah od otkaza može biti opravdan samo kod onih koji ne rade u skladu sa zakonom i HRT-ovim standardima.

"Razumijem brigu kolega koji vide da stanje nije dobro, da se cijela država bori s egzistencijalnim pitanjima, ali dijelim njihovu brigu i odgovorno donosim odluke, a oni koji imaju strah od mog stila moraju znati da ni jedan otkaz nisam potpisao prije nego sam se uvjerio da je zakonit. Ako postoji neki strah, on može biti opravdan samo kod onih koji ne rade u skladu sa zakonom i normama kuće i temeljnim ugovorima o radu koje imaju s HRT-om", rekao je.

Radman je i sam nezadovoljan kvalitetom programa HRT-a, posebno informativnog, koji je, kaže, kadrovski devastiran.

Na njegovo izlaganje reagirao je niz oporbenih zastupnika, koji su upozorili da glavni ravnatelj u završnoj riječi nije odgovorio ni na jedno od 70-ak pitanja postavljenih u raspravi.

"Govorili ste 30 minuta, a ipak niste odgovorili ni na jedno pitanje. Možda da svi dođemo na HRT, sjednemo i čekamo da nam odgovorite", spočitnula je Radmanu Sunčana Glavak (HDZ).

Njezin stranački kolega Josip Đakić ustvrdio je da Radman ne odgovara ni na pitanja Programskog vijeća HRT-a, na što je upozorila i Vlada u mišljenju na izvješća. "Pitanje je hoće li vam partija koja upravlja i njezini koalicijski partneri dozvoliti da ponovno budete u ovom Saboru", zaključio je Đakić.

Radman je, na kraju, zastupnicima poručio da se njihova pitanja ne odnose na 2012. te da će na sve odgovoriti u izvješću za 2013.

HDZ pohvalio rad Hrvatskog radija

HDZ je pohvalio rad Hrvatskog radija. Radio je objektivan, brz i na visokoj profesionalnoj razini, ističe Glavak. Na žalost, neće dugo, predviđa Jasen Mesić (HDZ).

Suglasan je kako je Radio po standardima daleko iznad Televizije, no upozorava da su se i na Radiju dogodile neke negativne promjene.

"Tužno je", najčešća je ocjena koju je Mesić koristio u svom viđenju HRT-a, pitajući se kako je, primjerice, moguće da javni servis uopće ne spomene da je oporba tražila saborsku stanku baš zbog HRT-a.

"Vi ste stranka stanki", odgovorio mu je Marin Jurjević (SDP) optužujući HDZ da zbog prečestih stanki ne da Saboru raditi.

HDZ je ponovno kritizirao odluku o ukidanju dopisništava u Hrvatskoj i BiH.

Da bi izvijestio o nedavnim događajima u BiH, HRT je iznajmljivao privatnike, tvrdi Ante Babić (HDZ) skeptičan prema ideji tzv. video novinara.

To podsjeća na one sa vjenčanja i sprovoda, kaže Babić, a Glavak dodaje kako se osobe koje će raditi u dopisništvima već naziva "Radmanovih 22".


Leko: Sjednice vodim po Poslovniku, HDZ nije u pravu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko odbacio je danas HDZ-ove prigovore da izvješća o poslovanju i programu HRT-a za 2012. i nisu formalno uvrštena u dnevni red saborske sjednice, te poručio kako zasjedanja vodi sukladno Poslovniku.

Pozivajući se na saborski stenogram, Jasen Mesić (HDZ) Leki je predbacio da je svojedobno naveo osam točaka koje se uvrštavaju u dnevni red, no da među njima nema HRT-ovih izvješća za 2012.

"Ne postoje", kategoričan je Mesić, zanimajući se i za sudbinu još dviju točaka koje su, kaže, bile na dnevnom redu prosinačke sjednice, a sada više ih nema.

Kad već spominjete stenogram, u njemu piše da je zastupnicima uz poziv za sjednicu upućen i dnevni red na koji nije bilo primjedbi, pa se smatra prihvaćenim, uzvratio je Leko.

HDZ-u je predbacio da je mandat završio ostavivši neraspravljenim 40 točaka, od kojih 20 izvješća.

Mesić je Leki prigovorio i da nikada nije odgovorio na HDZ-ov prijedlog iz srpnja prošle godine da se formira višestranačko saborsko povjerenstvo koje bi utvrdilo je li početkom srpnja na plenarnoj sjednici bilo kvoruma.

Kome da pišemo kad se na takve stvari ne odgovara, upitao je Mesić Leku nezadovoljan njegovom uputom da HDZ može podnositi i pisane prigovore.

Kad je riječ o pismu, znate kako se to radi, iskusan ste Klub, vodili ste državu u četiri mandata, odgovorio je Leko, dodavši kako bi se zapravo moglo zaključiti da se HDZ ne može naviknuti da je u opoziciji.

Leko je odgovorio i na Mesićevu izjavu da HRT, kao jedna od najvećih tvrtki u državi, zaslužuje raspravu u realnom vremenu, a ne da se tek sada raspravlja o izvješćima za 2011. koja u Saboru "tavore" godinu i pol.

Leko je ustrajao na ocjeni da je odluka o objedinjavanju rasprave o HRT-ovim izvješćima dobra i logična. Važno je da se stvar sagleda u cjelini, rekao je Leko ponovivši da na takvu točku nije bilo primjedbi.

Jasno je da se ovdje radi o nečem drugom, ne o Poslovniku, zaključio je predsjednik Sabora.

Prisegnula Vesna Škare Ožbolt

Polaganjem svečane prisege na početku jutrošnjeg saborskog zasjedanja Vesna Škare Ožbolt (DC) vratila se u zastupničke klupe, na mjesto HDZ-ove Ivanke Roksandić.

"Čestitam Vam i dobrodošli u naše redove. Želim Vam uspješan rad na dobrobit Hrvatske i njezinih građana", poželio joj je predsjednik Sabora Josip Leko.

Dogovorom HDZ-a i predsjednice DC-a Vesne Škare Ožbolt, ona je na posljednje parlamentarne izbore išla na listi HDZ-a, uz obvezu da će nakon položene zastupničke prisege svoj mandat zamrznuti na dvije godine te ga potom aktivirati.

Pročitajte više