Saborski zastupnici opet spajaju na račun građana: Nema ih ni u četvrtak ni u ponedjeljak!

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici priuštili su si produženi vikend. Zbog blagdana Svih svetih neće raditi čak pet dana.

Svi sveti, podsjećamo, padaju u petak, a saborski zastupnici na Markov trg neće morati dolaziti ni u četvrtak, ali ni u ponedjeljak.

Produženi odmor zbog blagdana u Saboru nije ništa novo. Ovoga puta čak su bili i skromni. Povodom Dana neovisnosti 8. listopada saborski zastupnici nisu radili čak deset dana u komadu.

A ne može se reći ni da su se prije toga nešto naradili. Tijekom ljeta su saborski zastupnici imali stanku od čak dva mjeseca. U saborske klupe vratili su se tek 18. rujna.

Plaća ista bez obzira na slobodne dane

Troškovi zastupnika rastu iz dana u dan, a svako malo koriste priliku kako bi dobili produženi vikend. U Sabor su se vratili 18. rujna nakon dvomjesečne stanke, a već povodom Dana neovisnosti 8. listopada nisu radili deset dana u komadu. Za sve te neradne dane oni su uredno primali plaću bez ikakvih odbitaka. U tri tjedna imali su čak 11 dana zasjedanja.

Nitko im ne određuje koliko puta se moraju pojaviti u Saboru niti moraju li sudjelovati u raspravama. Plaća je ista bez obzira na učinak. Neki se ne slažu da bi ljetna stanka trebala trajati dva mjeseca, no sve ostaje samo na tome izražavanju neslaganja. Predlagalo se i plaćanje ovisno o učinku zastupnika, evidentiranju i kažnjavanju onih koji ne dolaze u Sabor.

U tjednu kada Sabor nije zasjedao manji dio zastupnika ipak je dolazio na Markov trg. Od 151 zastupnika u Saboru se registriralo njih 26 dok je na službenom putu bilo 14 zastupnika.

U prvih šest mjeseci potrošili su 4,4 milijuna kuna

U srpnju je objavljen troškovnik zastupnika u kojem su građani dobili na uvid potrošnju po stavkama saborskih zastupnika. U prvih šest mjeseci ove godine potrošeno je preko 4 milijuna i 400 tisuća kuna. Na cestarine je potrošeno preko 190 tisuća kuna dok je na zrakoplovne karte potrošeno više od 580 tisuća kuna. Za upotrebu osobnog automobila u službene svrhe potrošeno je više od 1,2 milijuna kuna, dok je za javni prijevoz izdvojeno preko 19 tisuća kuna. Ostali troškovi su: Dnevnice 109.775,83, hotelski smještaj 224.882,58, najam stana 1.380.323,68, režijski troškovi 186.345,68, odvojeni život 541.953,41 i ostalo 3.374,00.
 

Pročitajte više