Saborski zastupnici ukinuli zaključivanje ocjena na polugodištu i ispravak netočnog navoda pa zbrisali na godišnji

ZADNJEG radnog dana prije dvomjesečne ljetne stanke saborski su zastupnici, osim o novom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, glasovali o još nekim zakonskim prijedlozima o kojima su raspravljali tijekom ovog tjedna.

Potvrđen je Zakon o reprezentativnosti, kojeg su oštro kritizirali oporba, sindikati te poslodavci. Njime se, uz ostalo, ukida i odredba ZOR-a o produženoj primjeni kolektivnih ugovora nakon njihova isteka, ista ona zbog koje su sindikati skupili više od 700.000 potpisa za referendum, među njima i onaj današnjeg premijera.

"Tada ste obmanjivali hrvatsku javnost da tim činom rušimo radnička prava i ukidamo kolektivne ugovore, a sve samo zbog sitnog politikantstva i procjene da je zgodno ubaciti se u taj vlak kako bi se pokušala destabilizirati tadašnja hrvatska Vlada", komentirao je HDZ-ov Đuro Popijač.

Ukinuto zaključivanje ocjena na polugodištu

Usvojen je i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojim se ukida zaključivanje ocjena na polugodištu.

Zastupnici su glasali i o izmjenama saborskog Poslovnika kojima se ukida institut ispravka netočnog navoda i uvodi elektronička evidencija njihovih dolazaka na radno mjesto. Za neopravdane izostanke zastupnici ipak neće biti kažnjeni. SDP-ov potpredsjednik Sabora Josip Leko kaže: "Za uređivanje te mogućnosti mogla bi osnova biti i ova evidencija, ali otom-potom".

Novokmet izabran za v.d. ravnatelja HRT-a, potvrđeni suradnici novog guvernera HNB-a
Za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a izabran je Domagoj Novokmet. Potvrđena su i imenovanja najbližih suradnika novog guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Relju Martića su izabrali za zamjenika guvernera, a za viceguvernere Tomislava Presečana, Damira Odaka i Vedrana Šošića.

Izmijenjeni su i Zakon o tajnosti podataka, Zakon o sigurnosnim provjerama te Zakon o društveno poticanoj stanogradnji. Usvojen je i Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama. U drugo su čitanje upućeni prijedlozi Ovršnog zakona, izmjena Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te prijedlog Zakona o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje.

Današnjim glasovanjem saborski zastupnici završavaju s radom te im slijedi dvomjesečna ljetna stanka.

Pročitajte više