Saga oko Jelačićevih Novih dvora se nastavlja: "Uz tako pripremljenju proceduru apsolutno nitko ne može, niti ne smije dobiti koncesiju"

Foto: Grad Zaprešić

SAGA oko Novih dvora Jelačićevih, koje se daje u koncesiju na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost, nastavlja se. Najnovije priopćenje stiglo je od nezavisne liste Glasa Zaprešića:

"S obzirom da su u jučerašnjem priopćenju Visoke škole Baltazar Adam Krčelić izjave naših članova nazvane proizvoljnima, netočnima i tendencioznima te posebice stoga što je naš kandidat za gradonačelnika Dario Baća u istome i osobno prozvan dužni smo reagirati te demantirati navode u spomenutom priopćenju.

Nikada, u bilo kojoj prilici, niti jedan naš član, Visoku školu Baltazar Adam Krčelić nije nazvao "nekakvom školom" niti osporio njezine dobre strane, uspješnost u poslovanju i sveukupni značaj za Grad Zaprešić. Naprotiv, naši su gradski vijećnici tijekom ovog mandata podržavali njezino širenje, glasovali za njezino preoblikovanje u Veleučilište kao i prijedlog UPU-a kojim se Visokoj školi dodjeljuje 260 tisuća m2 za izgradnju kampusa. Za svaku od ovih točaka smatrali smo da je dobra, kako za razvoj škole tako i za sveukupni razvoj grada. Tvrdnje da netko od nas ima nešto protiv same škole, apsolutno su sulude i s obzirom na činjenicu da je nekoliko naših članova tamo i diplomiralo.

U potpunosti se slažemo da kompleks Novih dvora, citiramo: već dugo vremena stoji neiskorišten i da je izložen devastacijama uslijed njegove nedovršenosti i nekorištenja. Međutim, treba imati na umu kako je dvorac od 2001. godine u vlasništvu Grada Zaprešića. Zanimljivo, u tom razdoblju funkciju gradonačelnika obavljao je sve do 2006. godine upravo u priopćenju potpisani gospodin Vinko Morović.

Od 2006. godine do danas Vinko Morović je i dio vladajuće koalicije kojoj je povjerena briga za navedeni dvorac i koja je zasigurno najodgovornija za stanje kompleksa koje je u priopćenju tako detaljno opisano.

Nije istina da se Visoka škola ne nalazi u nikakvim sporovima. Već godinama traje spor Visoke škole i jednog od suvlasnika, što je detaljnije dostupno na sljedećem linku: http://www.rifin.com/zaprei-kao-sluaj

Što se tiče koncesije, naša Nezavisna lista je vrlo jasno u svom priopćenju od 3. travnja (dostupno u prilogu), iskazala stav u kojem nema ništa protiv da koncesionar bude Visoka škola ili bilo koji drugi gospodarski subjekt iz Zaprešića, međutim otkrili smo niz pogrešaka u proceduri.

Naime, u ugovoru predstavljenom na sjednici Gradskog vijeća (dostupno u prilogu) nema navedenog roka završetka radova, nema navedenog iznosa minimalnog obveznog ulaganja, nedostaje obveza završetka radova te nedostaju penali koncesionaru ukoliko otkaže ugovor prije početka radova tj, prije dovršetka radova.

Također, po Zakonu o koncesijama, članak 19.: "Postupak davanja koncesije započinje danom slanja na objavu obavijesti o namjeri davanja koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, a završava izvršnošću odluke o davanju koncesije ili odluke o poništenju postupka davanja koncesije". Po ovome članku, postupak davanja koncesije nikada nije niti započeo.

Pročelnica odjela za graditeljstvo na sjednici je Gradskog vijeća na kojoj se donosila odluka, izjavila kako u Gradu ne mogu tražiti nikakva jamstva jer daju koncesiju na 50 godina. Nigdje, u nikakvom zakonu nije predviđena takva susretljivost davatelja koncesije. U članku 31. Zakona naprotiv stoji: "Davatelj koncesije dužan je prije sklapanja ili prije stupanja na snagu ugovora o koncesiji prikupiti od odabranog najpovoljnijeg ponuditelja, odnosno podnositelja zahtjeva za dobivanje koncesije potrebna jamstva i/ili instrumente osiguranja naplate naknade za koncesiju te naknade štete koja može nastati zbog neispunjenja obveza iz ugovora o koncesiji (zadužnice, bankarske garancije, osobna jamstva, mjenice, polog i ostalo) u iznosu određenom u skladu s procijenjenom vrijednosti koncesije". Neistinita je, također, i tvrdnja da je javni natječaj objavljen u medijima. Objavljen je samo u Narodnim novinama.

Naše je mišljenje da uz tako pripremljenju proceduru apsolutno nitko ne može, niti ne smije dobiti koncesiju.

Kao dokaz da nemamo ništa protiv koncesija jest i koncesija za malu stambenu zgradu, jedan od objekata u Novim dvorima, koju smo u studenom prošle godine na 20 godina jednoglasno dodijelili Udruzi likovnih stvaratelja. U tom je slučaju dokumentacija (dostupno u prilogu), za razliku od koncesije za dvorac, bila u potpunosti ispravno pripremljena, a sam natječaj za koncesiju bio je objavljen i na web stranicama Grada Zaprešića.

S obzirom da su Novi dvori kompleks od prvorazrednog kulturno-povijesnog značaja za sam Zaprešić, ali i za čitavu Hrvatsku, apsolutno je neprihvatljivo da sobe njihovog najpoznatijeg stanovnika - Bana Josipa Jelačića, postanu uredi dekana kako je to opisano u dokumentaciji (dostupno u prilogu). To je samo jedan od razloga zašto smatramo da plan nije dobar. Također, ako se smatra da je upravo prijedlog Visoke škole poželjna osnova za prijavu ovog projekta na fondove EU, postavlja se pitanje zašto to nije mogao učiniti i sam Grad.

Privatni poduzetnici koji sudjeluju u političkom životu Grada Zaprešića ne mogu sudjelovati na natječajima vezanim za gradsku imovinu jer bi se našli u sukobu interesa. Čak i da se i ne nalaze u sukobu interesa, svrha je projekta privođenje imovine funkcionalnoj namjeni koja će zadovoljiti eventualnog koncesionara i potrebe Grada Zaprešića. Mišljenja smo da Grad može samoinicijativno realizirati navedeni projekt. Ako ne uspije, cilj je transparentno provesti natječaj koji će biti maksimalno javan i informativan, te koji će omogućiti svim natjecateljima realan razvoj događaja i formiranje natječajne dokumentacije. Postojeći natječaj je nerealno formiran sa naglaskom da je Visoka škola u vremenski nemogućem roku kreirala idejni projekt za koji je realno potrebno mnogo duže vrijeme, a vezano uz angažman stručnih suradnika za izradu idejnog projekta. Jasno je, dakle, da je Visoka škola posjedovala privilegirane informacije (arhitektonske podloge potrebne za izradu idejnog projekta).

Iako na to ima apsolutno pravo, kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske, smatramo da je, nakon što je u svom priopćenju objavio da ne želi ulaziti u predizborne političke borbe, neprimjereno od strane dekana Vinka Morovića da već isti taj dan javno objavi svoju koaliciju sa HDZ-om i gradonačelnikom Željkom Turkom na predstojećim lokalnim izborima. Smatramo da time samo dodatno potiče sumnje u regularnost postupka dobivanja koncesije te tako izravno šteti ugledu vrijedne i uspješne zaprešićke obrazovne ustanove - Visoke škole Baltazar Adam Krčelić", s poštovanjem, Glas Zaprešića - nezavisna lista.

> Kafić i restoran ispred baštine: Dvorac bana Jelačića u Zaprešiću predan na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost

> Gradonačelnik Zaprešića: Dvorac bana Jelačića spasili smo od propadanja!

> Bura oko Jelačićevih Novih dvora se ne stišava: "Ako netko ima bolju ponudu spremni smo odustati od svog plana revitalizacije"

Pročitajte više