Sahrana "željezne lady" Margaret Thatcher: "Sjećamo se s velikom zahvalnošću njezinog vodstva ove nacije"

Foto i video: Guliver Image/Getty Images, Shutterstock, BBC, MVEP

VELIKA BRITANIJA i svijet danas se opraštaju od bivše premijerke i "željezne lady" Margaret Thatcher. Na sahrani je bilo preko dvije tisuće svjetskih čelnika iz 170 zemalja za čiju se sigurnost brine više od četiri tisuće policajaca. 


Live broadcast by Ustream

Big Ben prvi put od Churchillova sprovoda neće zvoniti

Povorka je krenula u 11 sati po tamošnjem vremenu uz visoke mjere počasti. Lijes prve žene koja je vodila vladu Velike Britanije vozila su zaprežna kola 1,9 kilometar od Westminsterske palače do katedrale sv. Pavla. Zvona Big Bena ušutjela su prvi put nakon pogreba Winstona Churchilla 1965. Počast željeznoj lady odali su i 700 pripadnika oružanih snaga i specijalci SAD-a. Lijes prekriven državnom zastavom krenuo je ulicama centra Londona od Crkve Svetog Klementa do Katedrale Svetog Pavla, a na ruti su se našli i simpatizeri i oponenti Željezne lady, poznate po vladanju čvrstom rukom.

Tijekom povorke se mogao čuti pljesak, ali i povremena fućkanja i negativna dobacivanja. Ipak, prosvjednika je bilo malo i veći incidenti nisu zabilježeni, javlja Guardian.

Pusić s Kissingerom

Na sprovod nije otišao hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kojega su spriječile druge, već najavljene obaveze. Umjesto njega, u London je otišla ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić čiju je fotografiju s Henryjem Kissingerom na Twitter profilu objavilo Ministarsvo vanjskih poslova.

Protivnici najavili da će bacati jaja, ugljen i mlijeko na lijes

Podsjećamo, smrt Margaret Thatcher izazvala je podijeljene reakcije. Desnica je duboko poštuje zbog oživljavanja britanske ekonomije i oštroga stava u ratu s Argentinom oko Falklandskog otočja, dok joj ljevica zamjera gušenje sindikalizma i nedostatak suosjećanja s radničkom klasom.

Antagonizam je otišao toliko daleko da je dio građana "proslavio" njenu smrt na ulicama Londona pjevajući poznatu pjesmu iz Čarobnjaka iz Oza "Ding dong, vještica je mrtva".

Scotland Yard i danas je očekivao prosvjed, a protivnici njezinih stavova i režima otišli su tako daleko da su najavili da će na lijes bacati jaja, ugljen ili mlijeko ako se uspiju dovoljno približiti, ili će samo okrenuti leđa pogrebnoj povorci odjeveni u jarkocrvene majice te tako pokazati svoje nepoštovanje. Većih incidenata na pogrebu ipak nije bilo.

"Pogreb nije vrijeme za raspravu o njezinu nasljedstvu"

Londonski biskup Richard Chartes u svojoj se propovijedi osvrnuo upravo na kontroverze vezane uz bivšu premijerku. "Nakon olujnoga života u žarištu političkih kontroverzi, stigao je veliki mir. Oluja sukobljenih mišljenja našla se u središtu gospođe Thatcher koja je postala simboličnom osobom, a od njezina su se imena skovale nove riječi. Ali pogreb nije vrijeme za raspravu o njezinu nasljedstvu. Ležeći ovdje jedna je od nas, predmet zajedničke sudbine svih živih bića", rekao je.

Prema želji Margaret Thatcher, sprovod nije bio državnički, ali ključnu ulogu u ceremoniji imale su oružane snage. Thatcher je pokopana na privatnoj ceremoniji u krugu najbliže obitelji. Unatoč kontroverzama koje su obilježile njezinu vladavinu, zasigurno je jedna od najvažnijih osoba svjetske politike druge polovice 20. stoljeća, koja je na velika vrata vratila utjecaj Ujedinjenom Kraljevstvu. Uz Ronalda Regana, bivšeg američkog predsjednika s kojim je prijateljevala i radila na padu komunizma u Istočnoj Europi, smatrana je glavnim zagovornikom neoliberalnog ekonomskog poretka koji je i danas na snazi. Obitelj lady Thatcher zamolila je građane da novac, umjesto za kupnju vijenaca, daruju bolnici Royal Hospital Chelsea. Procjenjuje se da će pogreb stajati oko osam milijuna funti.

"Sjećamo se s velikom zahvalnošću njezinog vodstva ove nacije"

 

Procjena je da progreb košta oko 8 milijuna funti. Sigurnost na ulicama osiguravale su četiri tisuće policajaca. Više od dvije tisuće ljudi dočekalo je lijes u Katedrali. Među njima brojni svjetski i britanski dužnosnici predvođeni Kraljicom Elizabethom II. Hrvatsku je predstavljala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Od Thatcher se citatom iz Biblije oprostio i premijer David Cameron. "U kući Oca mojega mnogi su stanovi. Kad ne bi bilo tako, bio bih vam rekao, jer idem da vam pripravim mjesto. I kad otiđem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete, gdje sam ja". "Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima", pročitala je biblijski citat baruničina unuka Amanda, a velečasni David Ison poručio:

"Sjećamo se s velikom zahvalnošću njezinog vodstva ove nacije, njezine hrabrosti, ustrajnosti, njezine odlučnosti da ostvari ono što za što je vjerovala da je za opće dobro".

Pročitajte više