Sakoman: Ovakav model je puno bolji, nema smisla nekog stigmatizirati zbog male količine droge

"OVDJE nije riječ i nikakvoj dekriminalizaciji, već o novom modalitetu sankcioniranja posjedovanja neznatne količine droge. Moj je stav oduvijek bio da se to treba tretirati kao prekršaj. Na taj način sistem puno brže rješava takve slučajeve. To je i jeftinije u svakom pogledu, a opet sa sobom to nosi određenu sankciju, ali koja ne nosi doživotnu stigmu kroz sudsku dokumentaciju", kazao je za Index najpoznatiji domaći stručnjak za ovisnost, profesor Slavko Sakoman.

Treba formirati granicu

Sakoman smatra kako je ovo dobar početak, ali i dalje postoje stvari koje treba razjasniti, prije svega kako napraviti distinkciju između "manje količine droge" za osobnu upotrebu i one količine koja se neće klasificirati kao takva. "Bilo bi dobro napraviti nekakvu analizu i formirati takvu konkretnu granicu. Sve ispod te crte ide pod prekršaje, a svakom količinom koja je iznad nek se bavi državno odvjetništvo i nek pokuša ustanoviti prave razloge posjedovanja veće količine droge", kaže Sakoman.

Prema njegovom mišljenju, te bi se granice okvirno mogle postaviti na otprilike 5 grama marihuane, dva šuta heroina, nekoliko ecstasyja i slično, što su uobičajene količine koje se nalaze kod običnih konzumenata. "Međutim, pitanje je što napraviti kada neko padne s većom količinom droge, pa se na sudu brani da je to kupio jer je dobio popust na količinu i više mu se isplatilo, a i dalje je riječ o običnom konzumentu jer nema dokaza za dilanje. Tu mora uskočiti represivni aparat koji mora bolje istraživati te pozadinske razloge i bolje iskorištavati svoje resurse", zaključio je doktor Sakoman.

Pročitajte više