Salapić: Već mjesecima donosimo zakone po imenu i prezimenu, Sabor se pretvorio u servis donošenja zakona

Foto: Arhiva

U SABORU je nastavljena sinoć prekinuta rasprava o izmjenama Zakona o kazalištima. Ključna izmjena je da bi intendanta zagrebačkog HNK na prijedlog ministra kulture imenovala Vlada, ako se zagrebački gradonačelnik i ministar kulture ne dogovore oko zajedničkog kandidata, a ne kao do sada da se imenuje zajednički kandidat. Oporba upozorava da se zakon donosi zbog sukoba aktualne ministrice Andree Zlatar Violić i gradonačelnika Bandića oko intendantice Ane Lederer.

"Već mjesecima donosimo zakone po imenu i prezimenu. Sabor se pretvorio u servis donošenja zakona, bilo to Perković, bilo to Lederer, bilo da je to ono što je bilo prije ili smo nekoga izbacili zato što je mislio drugačije od nekoga. Dakle, čista politička tortura i osobni, a ne javni interes", rekao je HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić.

Svojim je riječima nadahnuo HDZ-ovog Franu Matošića. "Na žalost, riječ je o jednom nekulturnom zakonu koji se na ovaj način silom pokušava provesti samo radi jedne jedine osobe. Možemo to zvati `lex Lederer`, `lex Bandić` ili u konačnici `lex Andrea Zlatar Violić`", rekao je Matošić.

Kolman: Ta pat pozicija je pokazala što? Pokazala je da zakon ne valja

Do sada je Vlada intendanta imenovala isključivo na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika, po novom ako se oni u tjedan dana ne dogovore, kandidata će izabrati Vlada na prijedlog ministra. Time bi se smatraju vladajući konačno riješio pravni vakuum oko izbora intendanta zagrebačkog HNK. HNS-ov Igor Kolman.


"Ta pat pozicija je pokazala što? Pokazala je da zakon ne valja."

Oporbeni zastupnici izmjene su protumačili kao pokušaj rješavanja krize upravljanja u zagrebačkom HNK, budući da se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ne mogu dogovoriti oko izbora novog intendanta. Oporba je pozvala Vladu i da povuče prijedlog da se varaždinskom kazalištu dodijeli titula nacionalnog kazališta. Smatraju da bi isti status, u tom slučaju, trebala dobiti i neka druga kazališta.

Pročitajte više