Samo nekoliko članica NATO-a ima ženu generala: Upoznajte prvu hrvatsku generalicu!

Foto: Hina

POVODOM dodjele privremenog čina brigadne generalice Gordani Garašić održana je konferencija za medije u sjedištu Ministarstva obrane RH u Zagrebu. Konferenciji su, uz promaknutu generalicu Garašić, prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

"Ovo je naša Gordana Garašić, prva žena na generalskom mjestu u Oružanim snagama RH i prva žena na generalskom mjestu u operacijji ISAF, gdje će biti savjetnica zapovjednika za rodna pitanja", tim je riječima ministar Kotromanović predstavio generalicu i dodao da se radi o vrlo zahtjevnoj dužnosti na kojoj će Garašić provesti devet mjeseci. Ministar je također istaknuo da se u OSRH na voditeljskim  i zapovjednim dužnostima nalazi oko 6 posto žena, dok je u Ministarstvu obrane na najvišim dužnostima oko 40 posto žena pa je Hrvatska po tom pitanju u samom vrhu među članicama NATO-a.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić čestitao je Gordani Garašić na promaknuću. "Oružane snage spadaju u svega nekoliko zemalja članica NATO-a koje imaju ženu za generalicu, a to je pokazatelj  da su Oružane snage tom pitanju posvetile punu pozornost", istaknuo je general Lovrić i dodao da u OSRH i ministarstvu radi sedam časnica koje imaju čin brigadira te u budućnosti mogu također postati generalice.



 "Ovo je izuzetna čast za mene i za Oružane snage jer smo, nakon 11 godina sudjelovanja u operaciji ISAF, prvi put dobili priliku da postavimo osobu na generalsko mjesto i to kao savjetnika zapovjednika u donošenju odluka po pitanju rodne ravnopravnosti", izjavila je brigadna generalica Gordana Garašić koja će u Afganistanu ostati do kraja 2014. odnosno do završetka operacije ISAF. "Kroz uvođenje savjetnika za rodna pitanja NATO želi dodatno  raditi na obuci afganistanskih snaga sigurnosti i njihovih predstavnika vlasti te osvijestiti da su žene ravnopravni dio društva i mogu raditi u vojsci i policiji", zaključila je Garašić .

Pitanje rodne ravnopravnosti vrlo je važan dio NATO-vih mirovnih misija jer, rekla je Garešić, postoje dijelovi svijeta gdje još uvijek svi nemaju ista prava.

U našim Oružanim snagama rodna ravnopravnost poboljšana je u odnosu na stanje prije petnaestak godina, ocijenila je Garašić naglasivši kako osobno nikad u HV-u nije bila izložena rodnoj diskriminaciji.

Sve više mladih žena prijavljuje se za dragovoljno služenje vojnog roka, a mnoge žene vide svoju budućnost u Hrvatskoj vojsci, dodala je.


Gordana Garašić u MORH-u je od 1995. godine, a u karijeri je obnašala mnoge dužnosti u Oružanim snagama u zemlji i inozemstvu, npr. 2010. je šest mjeseci sudjelovala u misiji ISAF u Afganistanu na dužnosti načelnice Odjela za Personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu sjever. Od 2011. ima čin pukovnice, a odlikovana je i pohvaljena više puta.

Po podacima MORH-a, u djelatnom sastavu Oružanih snaga RH trenutno je 1491 žena, što je 9,5 posto ukupnog sastava. Od toga je 456 časnica, 618 dočasnica i 317 vojnikinja. Sedmero ih je s brigadirskim činom, a 59 su pukovnice.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović donio je 2. travnja  2014. Odluku o dodjeli privremenog čina brigadne generalice brigadirki Gordani Garašić za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

Pročitajte više