Samozatajni Zoran Petričević: Novi šef splitske policije pobjegao od novinara na pendrek balu

ZORAN PETRIČEVIĆ, novi šef splitske policije, još se nije stigao predstaviti javnosti. Kada će, ne zna se. Slobodna Dalmacija podnijela je zahtjev za razgovor s novim načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske, no nisu dobili niti približan termin raspoloživ Petričeviću. Ni sinoć, na tradicionalnom pendrek balu održanom u prilično komornoj atmosferi Vile Dalmacije, nije bilo sreće za predstavnike sedme sile. Čim su ga nešto priupitali, Petričević se ispričao nedostatkom vremena i - zbrisao.

Rukovodio postajom koja je "pokrivala" Marjan

Ne zna se zbog čega ovolika samozatajnost novog šefa splitske policije, koji je na novu dužnost imenovan s mjesta šefa Prve policijske postaje, nedugo nakon ubojstva Meksikanke Selene Macedo, koje ni nakon više od mjesec dana još uvijek nije riješeno, a čini se da ni neće. Petričević je rukovodio postajom pod čiju nadležnost spada Marjan. Premda je početkom godine zabilježeno nekoliko napada na žene, jedan čak i s nožem, čini se da se problemu olako prišlo te se dogodilo do jučer nezamislivo. Svirepo ubojstvo usred bijela dana u srcu sezone na prepunom Marjanu! 

Bez odgovora na slučaj ubojstva Selene Macedo

Nakon toga, više ništa nije bilo isto. Marjan je okupirala policija, rekreativci se kupe po redu i šalju na uzimanje DNK nalaza, park šuma postala je šuma jeze kojom noću patroliraju policajci s termovizijom. Petričević je u međuvremenu promoviran i u trenutku kada bi ga svi htjeli pitati što misli napraviti s tim slučajem, on dao petama vjetra?! Ponašanje nije u redu, jer je ipak riječ o jednoj javnoj funkciji. Od te osobe se očekuje da bude socijalizirana i komunicira s medijima koji predstavljaju javnost. Sigurno za šefa policije drugog grada u državi ima pitanja koja traže odgovor. Petričević za to, međutim, još nema vremena. 

Novi šef splitske policije potpisao dozvolu za parking punca Ive Sanadera

Prije sedam, osam godina, Petričević je obnašao dužnost zamjenika načelnika splitske policije. Bilo je to doba Ive Sanadera i možda nije za čuditi da je upravo novi šef splitske policije stavio svoj potpis na nalog za slobodno parkiranje pred Policijskom upravom za punca bivšeg premijera, o čemu je Feral iscrpno pisao.

Tužio Slobodnu za duševne boli teške 101 tisuću kuna

Slobodna Dalmacija pisala je, pak, kako je Petričević ostao bez svog Golfa u Sarajevu. Nikada ga nije pronašao. I nije baš neka referenca za policajca. Ako nije našao svog Golfa, kako će Matina ili Antina, komentiralo se po policiji.

Petričević se nije proslavio ni rješavanjem problema javnog reda i mira na Turskoj kuli. Obitelj novinara Marka Didića, unatoč silnim apelima i prijavama, morala je na koncu odseliti na Brda u podstanarstvo. Didić je pisao o ukradenom Golfu pa je Petričević tužio Slobodnu, i to na svakako ne baš zanemarivih 101 tisuću kuna, koliko potražuje za svoje duševne boli.

Ako je to stil novog šefa splitske policije, novinarima se ne piše dobro. Umjesto intervjua, tužba i sud.

Karamarko imao osjećaj za medijsku prezentaciju

Djeluje ovo posve nevjerojatno, kada se prisjetimo s koliko je pažnje i uvažavanja bivši ministar policije Tomislav Karamarko pristupao medijskoj prezentaciji. Petričevićevi prethodnici, Josip Bukvić i Ivica Tolušić, prekomandirani iz Ravnateljstva u Split, održali su nastupne konferencije i lijepo se predstavili. Na Bukvićevu prezentaciju čak je potegao i Karamarko. I morao je poslušati par neugodnih pitanja, ali isto se nije izgubio i ostavio javnost bez odgovora. Možda nije bio najprecizniji, možda ništa zapravo novo nije ni otkrio, ali ipak je odradio ono što bi se trebalo smatrati nekakvom kulturom komunikacije s građanima koji plaćaju policiju. 

Pročitajte više