Sanader i dalje poriče optužbe Fiolića i Čobankovića: Sutra odluka o optužnici u aferi Planinska

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu za sutra je zakazano Optužno vijeće u slučaju Planinska. Vijeće će odlučiti hoće li još jednu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera potvrditi, odbaciti ili vratiti na doradu.

Bivši premijer cijelu priču u potpunosti poriče. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kaže da će i sutra kod te obrane ostati. "S obzirom na to da se gospodin Sanader do sada branio na način da je porekao sve navode ostalih okrivljenika i optužbe, mi kod toga ostajemo i u tom se pravcu ništa ne mijenja", rekla je Sloković.

Sloković smatra i da postoje ozbiljni nedostaci u optužnici i to u pogledu vještačenja nekretnine koja je u pitanju te je njihov prijedlog da se predmet vrati u istragu. Sloković kaže i kako je Sanader spreman za sutrašnji dan, koliko to može biti, s obzirom na okolnosti.

A za sutrašnji su dan spremni i Stjepan Fiolić te Petar Čobanković koji ne poriču krivnju. Fiolićev odvjetnik Ante Madunić podsjeća da je njegov branjenik u cijelosti priznao kazneno djelo, a na čemu je optužnica i zasnovana. "To se sigurno neće promijeniti.Ipak nadamo se da će se u kasnijoj fazi postupka honorirati njegov doprinos u otkrivanju kriminala u tom postupku i da će biti adekvatno nagrađen blažom kaznom. Ne očekujemo da će biti oslobođen, ali očekujemo blažu kaznu", rekao je Madunić.

Krivnju priznaje i bivši ministar Petar Čobanković, a iako se niti on nije nagodio, njegov odvjetnik Mate Matić tu mogućnost ne isključuje. "Zbog postavljanja prema optužnici, ali i njegovog zdravstvenog stanja sigurno je da nam je u interesu da gospodin Čobanković ne sudjeluje u ovom postupku duži period nego da pokušamo njegovu poziciju svesti na nagodbu i da završi taj postupak na obostrano zadovoljstvo. Također bi bilo dobro da jednog dana u ovom postupku bude saslušan kao svjedok", kaže Matić.

Fiolić optužio Sanadera da je aferom zaradio 17 milijuna kuna

Afera Planinska inače datira iz 2009. godine kada je Stjepan Fiolić prodao zgradu u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne. U tome mu je "pomogao" tadašnji ministar Petar Čobanković čije je Ministarstvo pristalo na plaćanje tog iznosa te direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarović koji je angažirao stalnog sudskog vještaka i tražio lažnu procjenu. Sve je to "nadgledao" i "blagoslovio" bivši premijer Ivo Sanader koji je od cijelog posla navodno, a prema Fiolićevom priznanju, zaradio 17 milijuna kuna koje mu je osobno odnio.

Uskok je optužio svu četvoricu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a zbog čega je, kako stoji, državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna. Optužnicom su obuhvaćene i dvije pravne osobe.

Pročitajte više