Sarkozy pod paljbom: Strauss-Kahnu smjestio seks skandal, a od Gadafija primio 50 milijuna za kampanju?

IAKO je Nicolas Sarkozy prije par dana najavio kako će u drugom krugu biti "nemilosrdan" i Hollandea napadati svim raspoloživim oružjima, čini se kako su mu se prijetnje obile o glavu. Naime, u najosjetljivijem trenutku, samo tjedan dan prije drugog kruga izbora, kompromitirajuće informacije u javnosti se pojavljuju samo o njemu, a ne Hollandeu.

Jučer je Sarkozy dobio dvostruki hladni tuš. Prvo je bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn u intervjuu za Guardian optužio upravo Sarkozyja da stoji iza seks skandala koji ga je koštao karijere.

Strauss-Kahn, koji je prošle godine uhićen kada ga je njujorška sobarica optužila za seksualno napastovanje, tvrdi da su te optužbe zapravo orkestrirane od strane političkih oponenata, odnosno Sarkozyjevog tabora. Pritom je kazao kako ne misli da mu je Sarkozy namjestio sam susret sa sobaricom, ali da su ljudi koji rade za njega i UMP izrežirali sve što se događalo poslije, od optužbe do medijske pompe.

Valja imati na umu da je Strauss-Kahn prije izbijanja skandala bio najveći favorit za predsjedničku nominaciju francuskih Socijalista, pa ova teza o političkom obračunu donekle i "pije vodu". Tako, naravno, ne misli Sarkozy, koji je odmah odbacio navode i kazao kako bi "Strauss-Kahn trebao šutjeti i Francuze poštedjeti svojih opaski".

Gadafi debelo podmazao prvu Sarkozyjevu kampanju?

"Sad je stvarno dosta. Ne može se s takvim tvrdnjama izlaziti u jeku izborne kampanje. Strauss-Kahn će se morati objasniti pred sudom", kazao je ljutiti Sarkozy.

Paralelno s "aferom smještanja" Strauss-Kahnu, Sarkozy je udarac primio i od ljevičarskog političkog portala Mediaparta, koji je objavio kako posjeduje dokaze da je Sarkozy za svoju kampanju 2007. godine 50 milijuna eura primio od pokojnog Moamara Gadafija.

Dokument koji datira iz 2006. godine potpisan je od strane bivšeg šefa libijske obavještajne službe Moussa Kousse. U dokumentu se tvrdi kako Gadafi pristaje podržati Sarkozyjevu predsjedničku kampanju s 50 milijuna eura. Mediaprt tvrdi kako je povjerljivi dokument dobio od visokih dužnosnika bivšeg režima, koji su sad u bijegu.

"Ako me Gadafi financirao, nisam baš bio zahvalan"

Valja imati na umu kako je Sarkozy slične navode već negirao prošlog mjeseca. "Ako me Gadafi financirao, onda baš i nisam bio zahvalan", sa smiješkom je kazao Sarkozy, aludirajući da je Francuska imala jednu od vodećih uloga u rušenju libijskog režima. Moamarov sin Saif-al Islam još je tijekom rata kazao kako je njegova obitelj financirala Sarkozyja. "Razočarao nas je. Imamo bankovne podatke i dokumenta koji potvrđuju transakcije za Sarkozyja i koje će ubrzo ugledati svjetlo dana", kazao je Saif tijekom rata.

Je su li se njegove prijetnje napokon ostvarile ili je riječ o nevezanom dokumentu, teško je reći. Ono što je bitno jest da se Gadafi "iz groba" barem u maloj mjeri uspio "osvetiti" Sarkozyju. Sarkozy ionako po anketama zaostaje za Hollande, a ovakvi navodi po medijima sigurno neće pomoći njegovim šansama da osvoji i drugi mandat.

Pročitajte više