Saslušana tri svjedoka Udruge Franak protiv banaka: Banke prijete javnim iznošenjem podataka o klijentima

Foto: Ilustracija

DANAS je održano drugo raspravno ročište povodom kolektivne tužbe protiv osam banaka, koju je u ime Udruge Franak pokrenuo "Potrošač" - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača. Ročite je u cijelosti trajalo sedam i pol sati.

Kako su izvijestili iz Udruge Franak, na ročištu je saslušano troje svjedoka: jedan klijent Zagrebačke banke d.d. i dva klijenta Privredne banke Zagreb d.d. Nakon upozorenja odvjetnika Zagrebačke banke da će svjedočenje otvoreno za javnost značiti da i banka može javno iznijeti sve podatke koje o klijentu ima, prvi je svjedok tražio isključenje javnosti. Drugih dvoje svjedoka (klijenti PBZ-a) svjedočili su javno.

Svrha svjedočenja je bila utvrđivanje povrede prava potrošača na informiranost. Svjedoci su svjedočili o načinu vođenja razgovora prilikom postavljanja zahtjeva za kredit te o tijeku sklapanja ugovora o kreditu. Svjedoci su davali detaljne iskaze o svojim razgovorima s osobnim bankarima, informiranju i procesu donošenja odluke o sklapanju ugovora o kreditu. Svjedoci su također svjedočili o svojem poslovnom odnosu s bankom tijekom trajanja otplate kredita: o komunikacijom s bankom, obavijestima i promjenama kamatnih stopa, te eventualnim ponudama banke koje su primali.

Svjedočenje jednog od svjedoka (klijenta Zagrebačke banke), odgođeno je radi pomanjkanja vremena za neki dodatni termin, koji će odrediti sud. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 11. ožujka, kada će biti saslušani svjedoci klijenti Hypo banke i RBA.

Pročitajte više