Šatoraši zaprijetili Vladi, povukli se s Markovog trga pa okupirali birtije u Savskoj

Foto: Index

Video: Dario Dalmacija/Index

ŠATORAŠI su se nešto prije 18 sati u povorci uputili prema šatoru u Savskoj u kojem prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine.

U dužoj povorci, praćenoj policijom, uputili su se preko Trga bana Jelačića, Frankopanskom te dalje Savskom do prosvjedničkog šatora u Savskoj 66. Usput su zastali na Kamenitim vratima, gdje su se pomolili.

Zbog duge kolone na Trgu bana Jelačića te u Frankopanskoj i Savskoj ulici došlo je do prekida tramvajskog i drugog prometa.Đuro Glogoški i Josip Klemm najavili su da u prosvjedničkom šatoru neće biti nikakvih izjava, jer su, kako kažu, sve već rekli na konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od vođa prosvjednika Đuro Glogoški novinarima je izjavio kako su odlučili povući iz crkve sv. Marka, gdje su sinoć probdjeli, te s Markova trga.

Glogoški je, najavljujući razgovor s premijerom Milanovićem u Vladi, rekao da će biti uz prisustvo medija. Milanović je, podsjećamo, šatoraše pozvao da u ponedjeljak u 10 sati dođu na razgovor u Banske dvore. Uz Milanovića, Vladu će na razgovoru predstavljati Predrag Matić i Ante Kotromanović.

Sukob i probijena barikada

Iza podneva prosvjednika probio je policijski kordon u Ćirilometodskoj ulici i dotrčao do crkve sv. Marka, gdje od četvrtka prosvjeduje skupina branitelja na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom. Prosvjednici su u Ćirilometodskoj ulici i kod Kamenitih vrata maknuli metalne ograde koje je postavila policija, nakon čega je pedesetak njih kod Starogradske vijećnice probilo kordon i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Najava državnog udara

Javni poziv šefa oporbene stranke da nije dobro da se primjenjuje zakon na jednu društvenu skupinu ništa drugo nego državni udar. Isto tako kada čelnik te društvene skupine poziva redarstvene snage jedne zemlje da se pridruže bezakonju također je državni udar. Upravo je to ono što se događa trenutno u Hrvatskoj. Naime, šef HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je da se na branitelje ne primjenjuje zakon, dok je Đuro Glogoški pozvao policajce da otkažu poslušnost i da pređu na njihovu stranu.

Državni udar je naziv za protivustavnu i protivzakonitu smjenu nositelja vlasti u nekoj državi.  Za cilj udar nema radikalnu izmjenu političkog uređenja, nego isključivo preraspodjelu vlasti unutar već postojećeg političkog sistema.

> ŠTO SE TIJEKOM PRIJEPODNEVA DOGAĐALO NA MARKOVOG TRGU ČITAJTE OVDJE

Tijek događaja:

19:55 Za RTL je nakon povlačenja s Markovog trga govorio i Glogoški. Rekao je da i dalje zahtjevaju smjenu Predraga Matića, zajedno s njegovom zamjenicom i pomoćnikom.

"Do ovog prosvjeda na Markovom trgu nije ni trebalo doći, predsjednik Vlade je puno ranije trebao donijeti odluku o sastanku s nama. Premijer je u zadnje vrijeme ignorirao naše pozive, tako da je ovo veliki pomak", kaže Glogoški.

19:50 Josip Klemm izredao se večeras u središnjim informativnim emisijama svih nacionalnih televizija.

"Nije u redu da branitelji čekaju sastanak s premijerom Milanovićem 222 dana", rekao je Klemm za HRT, ali nije želio otkriti o čemu će u ponedjeljak razgovarati s Milanovićem. "To ni sam premijer još ne zna", rekao je Klemm, te dodao kako očekuje da će susret biti javan.

Govoreći o povlačenju s Markovog trga, Klemm za RTL tvrdi da su se branitelji ponijeli hrabro i mudro, te "ponovo pokazali građanima koliko vole svoju zemlju". "Samo sat vremena nakon što je premijer odredio termin sastanka, mi smo se maknuli s Markovog trga i vratili se u Savsku", kaže Klemm.

U razgovoru za Novu TV Klemm se osvrnuo zbivanja u četvrtak navečer na Markovom trgu. "Tko je mogao dozvoliti da hrvatske branitelje u crkvi napadne hrvatske policija", zapitao se Klemm, te dodao da "branitelji neće odustati od borbe za državu".

19:15 Nakon odlaska šatoraša, policija se počela povlačiti iz Gornjeg grada. Promet u centru Zagreba je normaliziran.

18:55 Kolona je stigla do Savske. Dio se šatoraša stao pored šatora, a dio okupirao kafiće u blizini. Čekat će ponedjeljaki sastanak s premijerom.

18:41 Policija je zatvorila dio Savske.

18:28 Prilikom spuštanja s Markovog trga, šatoraši su naišlina djevojku koja im je kazala da su bez mozga. oni su uzvratili vrijeđanjem, a jedan od njih je došao do nje i želio je udariti, no srećom, čim je digao ruku policija je uskočila i spriječila ga.

17:50 Šatoraši uz pjesmu odlaze s Gornjeg grada.

17:38 "Idemo u Savsku. Odlučili smo prihvatiti Milanovićevu ponudu - sastanak u ponedjeljak u 10 sati. Scene koje su se događale sinoć nisu nešto što bi trebalo izlaziti iz Hrvatske. Osobitu ćemo pozornosti posvetiti onima koji su naredili hrvatskoj policiji da krene na hrvatske branitelje", rekao je Glogoški.

17:27 Klemm je opet ušao u crkvu, ali pustio je vani invalide s razvučenom zastavom

17;12 Klemm je sve iz crkve pozvao da stanu ispred crkve, uskoro stiže konačna odluka

17:05 "Nemojte nam vi novinari sve unišiti, skoro je sve gotovo." rekao je Klemm po povratku s Kamenitih vrata i zamolio novinare da se maknu.

16:56 Klemm je išao smiriti na Kamenitim vratima gdje bi opet moglo doći do gužve: "Nemojte upropastiti ovu priliku, smirite se, skoro sve smo dogovorili"

16:52 Klemm je novinarima samo kratko rekao: "70 posto svega je dogovoreno"

16;48 Klemm je okupio šatoraše koji se nalaze s druge strane barikada

16:45 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na pressici u sjedištu stranke rekao je da mu je žao što se nismo radi nečeg drugog našli jer su oni dobili svoj gospodarski program oporavka. "Moramo se bavit premijerom i njegovom presicom. Mogli smo monstruozne optužbe čuti od njega vezano za prosvjede koji traju oko osam mjeseci. Mogao je razgovarati.", rekao je Karamarko. Više ovdje

16:30 Klemm je otišao na drugu rundu pregovora.

16:10 Klemm se vratio u crkvu, vrata su se zatvorila, sada će se dogovoriti što dalje, i onda objaviti medijima.

15:56 Klemm je napustio Markov trg, policija je zabranila da novinari idu za njim, otišao je s nekim razgovarati, policija je blokirala područje pregovora

15:46 U 16 sati šatoraši najavili pressicu

15:39 Klemm pregovara s policijom

15:28 "Obavještavamo Vas da će Predsjednik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko održati konferenciju za novinare danas, 29. svibnja 2015. u 16:30 sati u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice", javili su iz HDZ-a.

15:20 Još tri invalida napustila su crkvu. Policija ih je legitimirala.

15:05 "Nema potrebe za policijom neka se maknu. Kad se maknu oni i mi ćemo se maknuti. Nismo ovdje da rušimo institucije", nadodao je i još kako će se vjerojatno danas/sutra maknuti uz uvjet da policija ode. "Nema potrebe za odmjeravanjem. Vidjeli ste kako su hrvatski policajci jučer  jurišali na stopostotne invalide", rekao je Klemm.

14:50 Jukić HRT-u kaže da nemaju gdje pišati.

14:43 Opet je došlo do gužve na barikadi na Kamenitim vratima. Ali sada je tamo jako puno policije i šatoraši ne mogu proći kordon. Deru se. No, ovdje nema sanse za proboj, koliko ima policije.

14:25 Policija je ipak odlučila propustiti hranu i vodu šatorašima u crkvu

13:50 Od 14 sati pratite streaming Milanovićeve pressice OVDJE

13:30 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, održat će danas, 29. svibnja 2015.  u 14:00 sati  konferenciju za novinare  u Banskim dvorima.

13:08 Glogoški je izašao iz crkve, poziva policiju da otkaže poslušnost: "Nemojte da majke plaču za svojim sinovima kao devedesetih!".Njegova žena klekla je.

13:05 "Jako sam tužan, gledao sam direktan prijenos te žalosne epizode, nije dobro. pozivam premijera da razgovara s braniteljima, da se prekine agonija . Uvreda za njih je kada kažu da mi njima manipuliramo", rekao je Karamarko.

12:55 Mesić je u razgovoru za HRT kazao da je to pokušaj državnog udara!

12:53 Do daljnjeg je u potpunosti obustavljen promet motornih vozila preko Gornjeg grada, od raskrižja Mesnička-Streljačka do Ilirskog trga. Obilazni pravci su Tuškanac – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska – Gupčeva zvijezda na sjevernoj strani, odnosno Gundulićeva – Ilica – Britanski trg na južnoj strani. U široj zoni se promet odvija bez posebnih zastoja, izvijestili su iz policije.

12:50 Na barikadu u Ćirilometodsku,koja je opet uspostavljena stigla je Hitna pomoć

 
 
 

Pročitajte više