"Saucha nije u sukobu interesa, a savjetnici premijera ne moraju podnositi imovinsku karticu"

Foto: Vlada.hr

SAVJETNICI premijera nisu dužnosnici i ne podliježu odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Mišljenje je to povjerenstva dato na zahtjev predstojnika ureda premijera Tomislava Sauche, a u sjeni pripreme popisa dužnosnika koje Povjerenstvo namjerava objaviti.

Kako je pojasnila predsjednica Povjerenstva, Dalija Orešković, savjetnike ne imenuje Vlada već premijer osobno stoga nisu obvezni podnositi imovinske kartice.

Povjerenstvo je odgovorilo i na upit Sauchine supruge zaposlene u odvjetničkom društvu koje je sklopilo angažman s državniom poduzećem Plinacro. Podsjetimo, nakon napisa o navodnom sukobu interes, Tomislav Saucha premijeru je ponudio ostavku, no premijer Zoran Milanović ju je odbio s obrazloženjem da Saucha nije ništa kriv. "U konkretnom slučaju Sauchina supruga nije bila dužna obavijestiti Povjerenstvo o poslovnom odnosu jer se ta obveza odnosi samo ako dužnosnik ima 0,5% ili više udjela u kapitalu i ne odnosi se na člana njegove obitelji čak i pri poslu u kojem taj član ima udio. Angažman bi bio sporan da je dužnosnik utjecao da do njega dođe", navela je Orešković.

Predsjednica Povjerenstva je najavila da će Povjerenstvo sljedećeg tjedna vjerojatno donijeti odluku upostupcima protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesareka i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o postojanju ili ne sukoba interesa. Dužnosnici će prije toga imati mogućnost osobno se očitovati na Povjerenstvu o prikupljenoj dokumentaciji.

Pročitajte više