Saudijska Arabija donirala 100 milijuna dolara UN-u za protuterorizam

Screenshot: YouTube

SAUDIJSKA ARABIJA donirala je 100 milijuna dolara UN-ovoj protuterorističkoj agenciji koja se još uvijek razvija, u nadi kako će takav doprinos doprinijeti jačanju kapaciteta agencije čije je osnivanje također financirala Saudijska Arabija prije tri godine. Iz zemlje se nadaju kako će svojim primjerom potaknuti i druge zemlje da se uključe u doniranje ovoj agenciji koja bi mogla odigrati važnu ulogu u sprečavanju širenja radikalnog i militantnog islamizma, prenosi The New York Times.

Donacija je dijelom potaknuta razvojem krize i usponom radikalnih islamističkih grupacija na Bliskom istoku.

Radi se o drugoj velikoj donaciji Saudijske Arabije UN-u u dva mjeseca, naime, Saudijska Arabija je 1. srpnja donirala 500 milijuna dolara UN-u kako bi se potakli humanitarni napori u Iraku.

Saudijska Arabija je svoje golemo bogatstvo bazirano na nafti iskoristila i kako bi omogućila zajmove Libanonu za jačanje libanonskih oružanih snaga koji ukupno prelaze bilijun dolara. Libanon također ima problema s radikalnim islamizmom IS-a i sukobima na sirijsko-libanonskoj granici. 

Uz to, Saudijska Arabija je intenzivno financirala i novu protuislamističku vladu u Egiptu. Intenzivan rad na području ograničavanja i potiskivanja širenja džihadističkog nasilja i islamističkog radikalizma Saudijska Arabija vrši iz dva razloga. Prvo, kako bi osigurala vlastitu sigurnost te drugo, kako bi održala poziciju zemlje predvodnika sunitskih Arapa, javlja The New York Times.

 

Pročitajte više