Sedam kompanija se natječe za istraživanje ugljikovodika na hrvatskom kopnu

Foto: Press

SLUŽBENO je zatvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, javlja Agencija za ugljikovodike.

Riječ je o prvom natječaju za istraživanje i eksploataciju na kopnu za ukupno šest istražnih prostora u rasponu od 2100 do 2600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Prijavilo se ukupno sedam ponuditelja. Kompanije su predale ponude kojima se međusobno nadmeću s 19 različitih radnih programa.

"Izuzetno smo zadovoljni s pristiglim ponudama. Očekivano, radi se o kompanijama s velikim  iskustvom koje koriste najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima. Ono što mogu u ovom trenutku reći je da se prijavilo sedam kompanija za sve ponuđene istražne prostore", izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Kako sam i rekao na otvaranju ovog natječaja prije sedam mjeseci u Osijeku, pokretanjem međunarodnog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika otvorili smo vrata stranim ulaganjima i gospodarskom oživljavanju ovog dijela Hrvatske", kaže Vrdoljak.

"Hrvatska kao energetsko čvorište regije"

"Očekujemo da će investicije u istraživanje i eksploataciju biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvoriti nova radna mjesta. Natječaj za kopno logičan je slijed u slaganju preduvjeta za ostvarivanje ciljeva na kojima Ministarstvo gospodarstva inzistira - Hrvatska treba stabilnu opskrbu energentima, ali i učvrstiti se kao energetsko čvorište regije otvaranjem novih energetskih pravaca u jugoistočnoj Europi", naglasio je još jednom Vrdoljak.

„Sada slijedi evaluacija pristiglih ponuda od strane Stručnog povjerenstva te će rezultati same evaluacije biti poznati najkasnije do 18. travnja 2015. godine. Isto kao i kod Jadrana, trenutno je u tijeku izrada Strateške studije utjecaja na okoliš te Ugovori s odabranim ponuditeljima neće biti potpisati dok ista ne bude završena. U skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika Ugovori bi trebali biti potpisani najkasnije do 18. srpnja 2015. godine“, izjavila je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Slavonija ima priliku iskoristiti svoj prirodni potencijal

Prvo javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu otvoreno je 18. srpnja prošle godine u Osijeku. Zainteresirani ponuđači mogli su aplicirati za šest istražnih prostora. Unatoč činjenici da je upravo područje Slavonije još od sedamdesetih godina bilo glavno crpilište sirove nafte i prirodnog plina u RH, potencijal nije u potpunosti iskorišten.

Kako je istaknuto danas u Agenciji za ugljikovodike, novom zakonskom regulativom, financijskim modelom, ali i indirektnim učincima ulaganja, Slavonija ima priliku iskoristiti svoj prirodni potencijal u narednom periodu. 

Pročitajte više