Šef krim policije o ubojstvu Klice: Imamo veliki broj tragova, dobili smo i podatke iz BiH

Foto: FAH

POLICAJCI koji istražuju likvidaciju Vinka Žuljevića Klice surađuju sa sigurnosnim službama na teritoriju RH, ali i u regiji, potvrdio je na konferenciji za novinare Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije.

"To je dio standardne procedure. Surađujemo s agencijama za provedbu zakona u RH, ali i u regiji, prvenstveno u BiH. Već smo razmijenili određene podatke, zatražene su određene provjere, neki su rezultati dobiveni natrag, oni se analiziraju i uklapaju u jednu od više verzija koje su u ovom trenu postavljene u pravcu daljnjeg kriminalističkog istraživanja", kazao je Bijelić, te potvrdio da policija "ne može isključiti da je eventualni motiv ubojstva izvan granica RH".

Čekaju se laboratorijske analize

Bijelić je potvrdio da policija smatra kako je zapaljeni automobil marke Škoda s lažnim BiH tablicama, koji je pronađen nedugo nakon ubojstva, povezan s likvidacijom Klice. Dodaje da je i danas u tijeku nekoliko izvida i očevida.

"Laboratoriji rade i pitanje je sati i dana kada ćemo dobiti prve rezultate analiza latentnih tragova, pa i unutrašnjosti zapaljene Škode", izjavio je načelnik krim policije, dodavši da ovo ubojstvo istražuje posebna skupina istražitelja sačinjena od najiskusnijih operativaca iz područja krvnih delikata i organiziranog kriminaliteta.

Policija nije znala da je Klica u opasnosti

Na pitanje jesu li policija ili sigurnosne službe imale informacije koje bi sugerirale da bi Žuljević mogao biti ubijen, Bijelić odgovara negativno: "Konkretno u odnosu na ovu žrtvu nismo imali konkretnih saznanja o njegovoj životnoj ugrozbi".


Na pitanje je li moguće da je Žuljević ubijen zato što svojim poslovanjem ugrozio interese nekog od svojih suradnika ili radnika, Bijelić odgovara da policija istražuje sve opcije.

"Istraživanje ovako složenih kaznenih djela zahtjeva da se krene praktički od profila žrtve. Koliko je žrtva bila aktivna u društvenom svijetu, toliko je i polje istraživanja veće. Ne možemo isključiti niti jednu pretpostavku, pa tako ni posljedice poslovnih aktivnosti koje je žrtva imala kroz poslove svojih tvrtki na području RH", kaže Bijelić.

"Nema savršenog ubojstva"

Na pitanje je li netko tražio policijsku zaštitu vezano za slučaj ubojstva Klice, Bijelić je odgovorio negativno.

Upitan je li likvidacija Klice savršeno ubojstvo, šef krim policije odgovara: "Hipotetski, svako ubojstvo koje ima za cilj smrt žrtve je savršeno u motivacijskom smislu. Policija i istražitelji sigurno stoje pri tezi da savršenog ubojstva nema. Uvjeren sam da će veliki broj tragova koji je fiksiran ne samo kroz očevid nego i druge radnje pomoći policiji i DORH-u da stvori odgovarajući stupanj osnovanosti sumnje na točno određene osobe".

DORH: Tražimo počinitelje

"Zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu rukovodio je očevidom koji su proveli djelatnici Policijske uprave zagrebačke povodom događaja u kojem je više nepoznatih osoba hicima iz vatrenog oružja usmrtilo Vinka Žuljevića oko 7.55 sati 3. svibnja 2015. u Glavnoj ulici u Sesvetama. Policijski službenici poduzimaju potrebne radnje u cilju pronalaska počinitelja koji su se udaljili s mjesta događaja. Nadležno državno odvjetništvo je ishodilo potrebne naloge radi razrješenja svih okolnosti događaja", poručili su iz DORH-a.

"Bila je to klasična likvidacija"

Jučerašnja likvidacija Vinka Žuljevića Klice za sobom je povukla niz reakcija kako šire, tako i stručne javnosti. Svoje mišljenje o ubojstvu Klice za Novu TV iskazao je i jedan od vodećih hrvatskih kriminalista, Dubravko Klarić.

Klarić je istaknuo kako smatra da neće doći do odmazde zbog ubojstva, kako postoji mogućnost da su Klicini atentatori pobjegli u Bosnu i Hercegovinu te je ustvrdio kako krim milje u Zagrebu postoji već duže vrijeme, a prema njegovom mišljenu, nastavit će postojati i u doglednoj budućnosti.

> FOTO Klicu smaknula albanska mafija? Atentatori ga izvukli iz auta i likvidirali nasred ulice


Kako biste opisali cijelu ovu situaciju - je li to likvidacija, sačekuša, obično ubojstvo?

"Likvidacija".

Možemo li sada očekivati odmazdu?

"Teško je reći u ovoj situaciji, svašta se može očekivati no mislim da osvete ipak neće biti".

Po načinu izvršenja, možemo li zaključiti tko je izvršitelj ili naručitelj?

"U ovom stadiju je teško to reći. Kada se sagleda motivacija, kriminalistički gledano, puno je toga jasnije. No u ovom trenutku preuranjeno je govoriti o tome".

Bi li zapaljeni automobil bio znak?

"Moguće, prema kriminalističkoj praksi ukazuje na naručeno ubojstvo. Očito je postojao odnos žrtve i ubojice".

Jesu li ubojice mogli pobjeći u BiH?

"Jesu, takva mogućnost postoji, iako je kontrola granica jaka".

U Zagrebu su bile dvije organizirane skupine. Mislite li da je ovo ubojstvo povezano s njima?

"Kriminalni milje postoji u Zagrebu od nekada, postojat će i dalje. Preuranjeno je govoriti o tome je li ovo ubojstvo rezultat nekog trenutnog obračuna ili je nešto što generira otprije".

Što je sada prioritet policije?

"Razjasniti motive, vidjeti indicije i informacije koje su ranije prikupljene informativnim radom, pokrivanje kriminalnog miljea".

Bi li ovakva likvidacija za svakog ravnatelja policije bila prioritet?

"Da, u svakom slučaju. Svako ubojstvo ima prioritet nad svim drugim kaznenim djelima".

Je li ovo priča koja prelazi hrvatsku granicu?

"Definitivno prelazi. Možemo ga promatrati u kontekstu jugoistočnog Balkana".

Jesu li onda sigurnosno obavještajne agencije trebale znati što se dogodilo?

"Pretpostavljam da informacije imaju i da će se uključiti jednim dijelom u istragu".

Tko u regiji bolje surađuje - tajne službe ili podzemlje?


"Podzemlje u uvijek bilo korak ispred. Kod suradnje represivnog sustava uvijek postoje političke spone. Kriminalni milje nije mirovao niti tijekom rata, pa je teško očekivati da bi sada mirovali".

> UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Mafijaška ubojstva na zagrebačkim ulicama

Miljević: Ovo je poziv na alarm

"Možemo zaključiti da to nije slučajno ubojstvo, već planirano ubojstvo, klasična likvidacija. Sasvim sigurno postoji dovoljno podataka da se utvrdi da je to visokoplanirano i organizirano ubojstvo. Tijekom jučerašnjeg dana sam vidio da su osobe koje se razumiju u problematiku komentirale događaj. Važno je da dobijemo službeno priopćenje i ja bih volio vidjeti policijsko priopćenje - to je daleko važnije od onog što govorimo mi koji se razumijemo u problematiku", kazao je odvjetnik Veljko Miljević gostujući na N1 Televiziji.


Na upit smatra li da je ovo nastavak obračuna iz podzemlja iz 1990.-ih, kaže kako se Klicu povezivalo s mafijom, ali ne u smislu da bi bio osumnjičen te je svjedočio u dva postupka. "Može li se ovo povezivati s 1990.-ima to je teško reći. Netko je jučer rekao da postoji služba koja je trebala imati informacije da bi se ovako nešto moglo dogoditi, teško vi možete spriječiti neko ubojstvo. Možete imati informacije da se nešto sprema, ali teško je u tom pravcu djelovati. Imamo začuđujući nedostatak informacija u ovom slučaju", napominje Miljević.

"Ne vjerujem da nisu postojale određene informacije u SOA-i. Netko je morao imati temeljitog razloga za ovakvo ubojstvo i SOA bi morala imati informacije o tome", kazao je Miljević.

"Ovo je poziv na alarm i te službe moraju istražiti što se dogodilo i spriječiti da se takvi zločini ponovo dogode", zaključuje Miljević.

Jelinić: Zakazale policija i tajne službe

I Berislav Jelinić smatra da su zakazale policija i tajne službe. Gostujući u HTV-ovom Dnevniku rekao je da je ubojstvo bilo pomno planirano te da policija neće naći amaterske pogreške.

"Prema informacijama do kojih sam ja došao, bilo je sedam do deset ubojica. Ubojstvo je pomno planirano i policija neće naći nikakve amaterske pogreške. Nažalost građana, policija i sigurnosne službe su podbacile po pitanju preventive. Trebali su nazrijeti što se događa", kazao je  Jelinić.

Konzultant za poslovnu i javnu sigurnost, magistar kriminalistike Željko Cvrtila, kazao je za HRT kako se sada uništavaju tragovi. "Poduzima se sve da se ti tragovi unište. Takvi slučajevi se teško završavaju", izjavio je Cvrtila.

Policija uskratila informacije medijima

Samo dan nakon brutalnog atentata na Vinka Žuljevića Klicu, u PU zagrebačkoj nastupila je medijska tišina. Velik broj novinara koji se pojavio na press konferenciji PU zagrebačke danas je naletio na zid tišine.

"Ukoliko ste došli zbog jučerašnjeg događaja, o tome nećemo davati nikakve izjave. Sve što smo imali o tome reći, rečeno je jučer. Ako bude nekakvih informacija, bit ćete obaviješteni tijekom današnjeg dana", kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Mirela Ban okupljenim novinarima.

Ovakva poruka zagrebačke policije iznenadila je okupljene, s obzirom da se radi o svojevrsnom presedanu. Ovo je prvi put da policija odbija pružiti informacije o događaju od javnog interesa ovakve vrste te se može pretpostaviti kako se u interesu istrage pokušavaju zaštiti svi podaci kojima policija trenutačno raspolaže.

Podsjetimo, skupina nepoznatih napadača jučer je u 7.55 sati u Sesvetama iz automobila izvukla te pogubila Vinka Žuljevića Klicu. 57-godišnjeg umirovljenog časnika HVO-a povezanog s kriminalnim podzemljem napadači su presreli nakon što se vraćao s jutarnje mise iz obližnje Crkve sv. Antuna Padovanskog kada su mu prepriječili put. Naoružani motoristi izvukli su Žuljevića iz automobila te ga smaknuli.

 
 
 

Pročitajte više