Šefica Porezne koja je upozoravala na kriminal: Nisam uhićena, ali su mi pretresli stan i blokirali auto

Foto: HRT

STOJA MUČAJI, šefica zadarske Porezne uprave, jutros se javila Indexu i rekla kako je van Hrvatske te da nije uhićena. No, lokalni mediji objavili su nešto kasnije kako je i ona među privedenima te da su je zadržali na granici sa Srbijom odakle će biti prepraćena u Zagreb.

I za HRT je Stoje Mučaji danas izjavila kako nije uhićena te kako se nalazi u Zagrebu. Kaže da zna da su joj djelatnici PN USKOK-a pretražili stan i vikendicu i blokirali automobil, ali da je o vlastitom navodnom uhićenju doznala iz medija. "Tijekom dana će se sama javiti u PN USKOK kako bi doznala prirodu njihove pretrage", poručila je.

Zadarski list ranije je danas objavio kako je Mučaji uhićena zbog propusta, odnosno jer nije na vrijeme prijavila djelatnike Porezne uprave te zbog navodnih nepravilnosti oko obračuna poreza.

Pozivala da se istraži Sinovčića

No, Stoja Mučaji godinama je upozoravala na nezakonitosti i kriminal, prije 14 godina preživjela je pokušaj ubojstva, a proteklih mjeseci blatili su je mediji u vlasništvu Rena Sinovčića. Na meti Sinovčićevih novinara Mučaji se našla zato što je upozoravala da bi se istražni organi trebali pozabaviti predstečajnom nagodbom Voxa, ali i pretvorbom NK Zadra.

Upravo je Mučaji, naime, otkrila kako predstečajna nagodba Sinovčićeve tvrtke nije u skladu sa zakonom.   

"Primijetila sam da neki ipak podaci s kojima sam ranije raspolagali u odnosu na objavljeno u predstečajnoj nagodbi nisu podudarni",  objasnila je Mučaji početkom ove godine i dodala da su ranije poznati podaci o potraživanjima Rene Sinovčića prema društvu VOX nestali te da se pojavila treća osoba.

"To su značajni iznosi", kazala je Mučaji i napomenula da se Sinovčić obrušio i na njenu kolegicu koja radi u odjelu nadzora, a kojoj je i otvoreno prijetio. Kazala je i da je to prijavila PU zadarskoj.

Institucije i stranka je ignorirali

Gotovo nikakvu podršku nadležnih institucija Mučaji nije imala. Središnji ured Porezne uprave u Zagrebu njene dopise je uglavnom ignorirao, a od Sinovčićevog progona nije ju zaštitio ni SDP, stranka kojoj pripada i koja ju je postavila na čelo zadarske Porezne.

"Nikad nisam čuo za tu gospođu", kazao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan novinarima u Zadru, kada su ga upitali da prokomentira napade kojima je Mučaji bila izložena od strane Sinovčićevih novinara.

Na komentar novinara da se radi o članici SDP-a, Dragovan je odgovorio kako SDP ima 40.000 članova i on ih ne može baš sve poznavati, iako se trudi upoznati većinu.


Otvoreno pismo premijeru hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću

Novinar i urednik HTV-a Dražen Majić uputio je u veljači premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojem mu odgovara na prozivke da je u tijeku "hajka protiv Vlade" te još jednom Milanovića upoznaje s mutnim detaljima predstečajnih nagodbi o kojima su izvještavali Index i HTV, a veći dio pisma posvetio je i borbi protiv kriminala Stoje Mučaji. Podsjećamo na dijelove tog pisma:

"Zadarska SDP sramota

Vjerojatno vam ime Stoja Mučaji ne znači ništa. Ona je po vašim aršinima u nekom šestom ili sedmom SDP-ovom ešalonu. Međutim, njena politička karijera direktno je vezana uz vas. Stoja je, naime, u SDP ušla kad ste vi pobijedili na unutarstranačkim izborima. Vidjela je, kaže, svjetlo na kraju tunela.

Za Stoju sam doznao baveći se predstečajnom nagodbom tvrtke Vox u vlasništvu Rene Sinovčića. Stoja Mučaji je pročelnica porezne uprave u Zadru. Postavila ju je vaša vlast. Prije 14 godina zbog svog je porezničkog rada brutalno pretučena na ulici. Zadarska kriminalna mreža pokušala ju je ubiti. Nekoliko godina bila je na bolovanju.

Nakon što je koncem 2013. izrazila sumnju u zakonitost većeg dijela dokumentacije u predstečajnoj nagodbi Vox-a, uslijedili su višemjesečni napadi iz svih medija kojima upravlja Reno Sinovčić. Događa se pravi medijski linč kako Stoje - tako i njene obitelji i kolegica. U potresnom razgovoru doznao sam da ju SDP niti u jednom trenutku nije zaštitio. Štoviše, stvarnost je puno gora.


Dakle, SDP-ovki koja ukazuje na evidentno bezakonje Rene Sinovčića, koji je prije godinu-dvije izašao iz HDZ-a, stranka koju vodite okrenula je leđa. Sustav kojim upravljate stao je na stranu osobe više puta osuđene zbog raznih kriminalnih djela. Već i površnim uvidom u predstečajnu nagodbu tvrtke Vox očito je da su tadašnjem pomoćniku ministra financija Branku Šegonu, pa i njegovom šefu Slavku Liniću, bliži interesi Rene Sinovčića i njegove zadarske mreže nego borba za pravdu Stoje Mučaji.

To je očito iz činjenice da Ministarstvo financija nije uvažilo primjedbe Stoje Mučaji na 21 milijun nepostojećih potraživanja koje je u nagodbi prijavio Renin prijatelj, bivši trener Zadra, Dalibor Zebić. Fina i nagodbeno vijeće (postavljeno od Slavka Linića osobno) procijenili su da je sve čisto. Primjedbi nije imao ni Linićev povjerenik u toj nagodbi - Ivan Rude.

Ta je situacija indikativna za svu nezakonitost i kriminal koji se događaju u predstečajnim nagodbama. Potraživanja određuje i potvrđuje sam dužnik i nema nikog u sustavu tko bi mu se usprotivio. Ustavno-pravni poredak u Hrvatskoj je srušen.

Poznato je da je Branko Šegon godinama bio dijelom spomenute zadarske mreže. Uostalom, 11 milijuna za pokretanje posla na Korčuli posudio mu je Zdenko Zrilić, čelna osoba mreže u kojoj je jedan od glavnih bojovnika Reno Sinovčić. Da stvar bude plastično jasna: Zrilić je novac posudio i Reni za poslovanje u tvrtki Vox.

I naravno da je nagodba prošla. Možda ju je mogao zaustaviti netko u FINI ali vjerojatno vam je poznato da nagodbe i dan-danas nadzire članica uprave Ivna Šegon.

Nagodba je zapela jer se umiješao DORH koji trenutno ispituje sumnje o bezakonju. Onaj tko se nije umiješao jest Ranko Ostojić, iako su mediji u više navrata ukazivali na potencijalni kriminal. Prilikom razmatranja zašto to nije učinio, bitno je znati pozadinu stvari.

Naime, u predstečajnoj nagodbi kao vjerovnik pojavljuje se i Slobodna Dalmacija koja je godinama tiskala Sinovčićeve tiskovine. Slobodna je iskazala potraživanje od 5,2 milijuna kuna iz čega je vidljivo da Reno godinama nije plaćao tiskanje svojih novina i tjednika čiju uređivačku politiku mnogi u Zadru opisuju kao čisti reket. Vlasniku Slobodne Dalmacije, Nini Paviću, taj dug nije smetao. Nije mu smetalo ni što je Reno godinama medijski linčovao novinara Slobodne Dalmacije - Ivicu Nevešćanina. Pavić je Renu godinama kreditirao.

Vjerojatno vam je poznato i da je Ranko Ostojić jedan dio svoje karijere, od 2005. do kolovoza 2007. radio upravo kao direktor Slobodne Dalmacije. Ovo navodim jer će to partnerstvo doći do izražaja i u sljedećoj priči.

No, prije toga još malo o SDP-u i Reni Sinovčiću. Vjerojatno nikad niste čuli ni za Antuna Novoselovića. On je, kao i Stoja, nižeešalonski dužnosnik SDP-a. Član je predsjedništva zadarskog SDP-a i zadarski gradski vijećnik.

Antuna Novoselovića i njegovu obitelj Reno Sinovčić i njegovi mediji medijski linčuju već nekoliko godina. I njemu su prijetili smrću. Linč traje i dan-danas. SDP ga ne štiti. Ministar Ostojić ne intervenira iako je Antun bio jedan od najboljih hrvatskih policajaca. Novoselović je smijenjen kada je dodirnuo jezgro zadarske mreže. Zbog te se mreže u njemačkim i austrijskim medijima Zadar naziva - Hypograd.

Ministar Ostojić ne samo da nije zaštitio svog stranačkog kolegu. Štoviše, načelnik policijske uprave Zadar Neven Paškalin (nekoliko dana nakon što je HTV izvijestio o predstečajnoj nagodbi Vox-a i medijskom linču Stoje Mučaji i novinarke Zadarskog lista Suzane Bandić koja je pisala o nagodbi) daje veliki promotivni intervju za jedan od Reninih medija. Kaže - u Zadru je sve super. Kaže - dobio sam orden od predsjednika Josipovića.

Poruka Zadranima: Reno i sustav su frendovi. Tko se Reni zamjeri nema zaštitu sustava. Reno je sustav! Je li iznošenje ovih podataka hajka? Naravno.

Iskrena socijaldemokracija

I na koncu obraćam vam se citirajući pravu pravcatu SDP-ovku. Stoju Mučaji. Ona je na pitanje novinarke da li se nakon svega boji Rene Sinovčića odgovorila.

"Pa naravno da me strah. Ali neće nama Englezi, Nijemci i Francuzi stvoriti državu. Mi je moramo sami stvarati. Ja znam da to nije lako ali ovo je prevršilo svaku mjeru."?

I svaki put kad me uhvati strah ja poslušam Stoju. Možda bi trebali i vi. Tako se štiti država koja se voli".

Pročitajte više